Ve většině měst na Vysočině vrcholí přípravy na letošní advent

9. listopad 2023 15:30

Ve většině měst teď mají pracovníci komunálních a elektrikářských firem plné ruce práce s instalací světelné vánoční výzdoby. Do začátku adventu přitom zbývá ještě necelý měsíc.

Na Vánocích se všude pracuje se značným předstihem. Například v Pelhřimově začali vánoční strom shánět už v červenci, kdy oslovili všechny potenciální dárce.

Některá menší města mají dokonce už výzdobu namontovanou, jako třeba Moravské Budějovice nebo Polná. Jinde se na ní ale usilovně pracuje. Vysokozdvižné plošiny můžou v těchto dnech lidé vidět například v ulicích Třebíče. Pracovníci najaté firmy z nich připevňují světýlka na stromy, pak budou následovat i lampy pouličního osvětlení.

Úplně nakonec přijdou na řadu i trojrozměrné sochy, kterými se Třebíč v posledních letech proslavila. Sváteční iluminaci město neustále rozšiřuje a stává se díky tomu dokonce turistickým cílem. Každý rok tam navíc připravují nějaké překvapení.

V Třebíči už zdobí vánoční stromy

Vloni to byly svítící labutě přímo na hladině řeky. I letos se prý něco chystá, hlavně na centrálním Karlově náměstí. Co to bude, se všichni dozvědí při slavnostním rozsvícení na první adventní neděli 3. prosince.

V Třebíči navíc bude pod stromem umístěná i pokladnička tradiční charitativní Vánoční sbírky.

Kluziště

Plné ruce práce mají komunální pracovníci i v Havlíčkově Brodě, kde právě včera zdobili budovu nové radnice. Také tam budou všechno rozsvěcet 3. prosince. Výzdoba včetně vánočního stromu se poprvé rozzáří v 17 hodin. Ve stejný den začne advent také v Jihlavě, jen to bude o čtvrt hodiny dříve. Krajské město nabídne kromě výzdoby nebo stánků se svařákem také kluziště kolem Mariánského sloupu. Příští týden začne firma stavět ještě jedno menší kluziště na parkánu vedle brány Matky Boží.

autor: Milan Soldán
Spustit audio