Ve Světlé pustne přes 200 hrobů, celá desetina pohřebiště

6. listopad 2012
Zprávy z

Na hřbitově jich město napočítalo celkem 258. Náhrobky se jim rozpadají a porost na nich se změnil v křoví. Vlastníci se teď o ně mají do konce srpna příštího roku přihlásit, jinak je město nabídne dalším zájemcům.

"Na jediném hřbitově, který Světlá nad Sázavou má, je 2 200 hrobů. Pokud se k 258 z nich nikdo nehlásí a neplatí za hrobové místo, to už je hodně velké číslo," říká starosta města Jan Tourek. "Vyvěsili jsme proto záměr, že sháníme vlastníky. Podle zákona je lhůta půlroční, my jsme ji raději prodloužili na celý rok, aby se lidé o hroby přihlásili. Až potom je nabídneme dalším zájemcům," dodává. Vedení města také oslovilo členy vlastivědněho spolku Světelska, aby na hřbitově vytipovali opuštěné náhrobky významných rodáků.

U některých hrobů už lhůta z minula vypršela a jsou na prodej

"Je tady pochovaná řada osobností. Například u hlavní cesty je hrob zakladatele a ředitele měšťanské školy ve Světlé pana Moravce. Je tady náhrobek akademického malíře Panušky a vlastivědný spolek by hodně mrzelo, kdyby měla zmizet hrobka správce velkostatku Karla Seidlera," vyjmenovává některé význačné rodáky člen spolku Josef Bém. O další péči o opuštěné hroby známých osobností bude vedení Světlé ještě jednat.

Další rozpadající se náhrobek už dávno obrostl mechem
Spustit audio