Ve starém mobilu je uložené zlato. Nejvíce cenného kovu je v přístrojích vyrobených před rokem 2007

27. duben 2022 13:00

V posledních dnech stoupá zájem o investiční zlato. V době, kdy se v Evropě válčí, je to pro řadu obchodníků jedna z nejjistějších investic. 

Máte doma víc starých mobilních telefonů nebo podobného elektroodpadu? Možná v nich máte uložené peníze a ani o tom nevíte. 

V Habrech na Havlíčkobrodsku funguje jediná rafinérie na Vysočině a jedna z mála v Česku, která dokáže ze starých přístrojů vytěžit zlato. Její linka dokáže za měsíc získat až sto kilogramů tohoto vzácného kovu. Jeden gram investičního zlata se dnes totiž obchoduje za zhruba 1500 korun. 

Starší roku 2007 …

„Doporučujeme, aby si lidé prohlédli elektroniku a mobily starší roku 2007. Tam je totiž největší obsah zlata a stříbra,“ říká majitel společnosti Michal Spurný. Na stole leží staré tlačítkové telefony NOKIA 5110. „Tam je 0,13 gramů zlata a 0,27 gramů stříbra.“

Kovy z telefonů se přetaví do slitků, které jdou pak na elektrolýzu. Tam se cenný kov usazuje ve speciálních sáčcích. „Zlato potom vypadá jako bahno, jako jíl.“

Zpracováním elektroodpadu se na Vysočině zabývá více společností. I když jsou podle svých slov schopné zlato také získat, soustředí se hlavně na jiné kovy, jako je měď, hliník a železo.

Podle odhadů recyklačních společností jsou v českých domácnostech desítky tisíc tun eletroodpadu.

Spustit audio