Ve Španělsku choďte tam, kam domorodci

16. červenec 2015
Dobré odpoledne

Největší audioportál na českém internetu

Propletené údolí ve španělském městě Elche | Foto: tiskový servis Galerie Jaroslava Fragnera

Španělsko je velmi přátelská, krásná a chutná země, řekla v poradně Regionu průvodkyně Kamila Marvalová. Na výlety, do restaurací, za poznáním rádi chodit tam, kam místní

Španělsko je země vynikajícího jídla, divokých býčích zápasů a horka. O Madridu prý místní říkají, že je tam 10 měsíců zima a dva měsíce peklo. Na plážích bude ale dobře i nám, Středoevropanům. „Španělsko je moje srdeční záležitost. Já na Španělsku miluju úplně všechno. Ty široké pláže, místní speciality. Miluju tu atmosféru, to sluníčko, které mě nabíjí energií,“ shrnula lákadla iberského království Kamila Marvalová z cestovní kanceláře Tipa Tour.

Co se týče koupání, najdeme ve Španělsku úplně všechno: písečné pláže s jemňoučkým pískem, s hrubším, menší plážičky uzavřené skalisky. Jsou tam i laguny s léčivým bahnem pro léčbu kožních a revmatických problémů. Jak si na stovky kilometrů dlouhém pobřeží vybrat tu správnou? „ Třeba nejsevernější část pobřeží u Costa Brava jsou ty menší pláže ohraničené skalisky, u Barcelony jsou široké písečné pláže s hrubším pískem. Na jihu je zase jemnější píseček,“ radí zkušená průvodkyně.

Na dovolenou jen doma ve Španělsku

Italové jsou pověstní tím, že si vybírají dovolenou v jednom termínu a italské pláže jsou pak plné turistů a ještě místních. Ve Španělsku to tak není. „Nemají to tak striktně nařízeno, ale dovolenou stráví doma u svého španělského moře – takže i na Mallorce, Menorce, na Kanárských ostrovech. Španělé z vnitrozemí mají koupené nebo pronajaté apartmány na pobřeží – jedou si tam jako my na chatu,“ přibližuje zvyky místních lidí Kamila Marvalová.

Jít tam, kam chodí domorodci

Ve Španělsku stejně jako třeba v Řecku je dobré vyzkoušet tamní kuchyni. Radí to i Kamila Marvalová: „Doporučila bych ochutnat místní speciality – třeba paella. Ta se dělá v každém regionu trochu jinak, ale základem je rýže, zelenina a maso. Buď kuřecí, králičí nebo mořské plody. Dělá se i paella na černo, dává se tam sépiový inkoust. Španělskou specialitou jsou tapas – jednohubky, které se v barech podávají k pivu nebo vínu. Doporučuji jít, kam chodí domorodci a Španělsko si ochutnat.“

A kolik se platí za obvyklé potraviny? Ceny jsou o něco vyšší než u nás, ale není to výrazný rozdíl.

„Malé pivo – 1,5 eura, litr vína – od 1 eura po 7 eur, litr vody – 1 euro, kopeček zmrzliny –asi 1 euro a kafe – 1,5 eura. Je to víc než u nás, ale není to předražené,“ uzavírá výčet cen cestovní průvodkyně.

Za volantem mít dvoje brýle

Z Česka je vzdálenost na Iberský poloostrov asi 1700 kilometrů k Barceloně, na jih Španělska až 2700 kilometrů. Většina z nás tam svým autem nejspíš nepojede, ale auto si můžeme půjčit. Jen pozor, vezměte si s sebou dvoje brýle na dálku. Místní policisté to na rozdíl od našich požadují. „Pokud nosíte dioptrické brýle, chtějí, abyste měli v autě ještě jedny rezervní, kdyby se vám rozbily,“ doplňuje praktickou zkušenost Kamila Marvalová z CK Tipa Tour.

Chat s Kamilou Marvalovou

autor: Petra Emmerová