Ve školách se chystají na začátek výuky. Změny se dotknou také provozu jídelen

25. srpen 2020 06:00

Ve školách začíná být znovu živo. Učitelé začali s posledními přípravami na start nového roku. A zdaleka se nejedná jen o učebnice nebo sešity.

Žáci a studenti ještě ukrajují dny z posledního prázdninového týdne, učitelé už ale hlásí návrat do pracovního procesu.

Ještě než se po půlroční pauze znovu rozjede plnohodnotná školní výuka přímo za katedrou a u tabulí, je potřeba vše nachystat. Do příprav se pustili i v základní škole ve Štokách.

Dezinfekce ve třídách, na toaletách

„Hned od toho 1. září si ukážeme znovu, i když jsme to už probírali před distanční výukou, když skončila, tak i teď znovu, jak pořádně si umývat ruce. Na toaletách, si myslím, že dezinfekce bude určitě taky, i ve třídách, znovu si to všechno připomeneme, abychom předcházeli všem těm nákazám,“ provází nás učitelka prvního stupně základní školy ve Štokách na Havlíčkobrodsku Zdeňka Konupková.

V práci má za sebou první den a už musí řešit i to, jak ve třídách zajistit dodržování hygienických předpisů. „V hlavě si rovnáme všechno, jak to prostě od toho září půjde, protože opravdu je situace jiná a chceme, aby děti to všechno zvládly dobře a nebyly úplně vyplašené už z toho září. Přece jenom měly ten režim půl roku úplně jiný.“

Školní jídelna

Ve Štokách ale věří v zodpovědnost svých svěřenců a třeba čáry na dodržování odstupů na zem malovat nebudou. Školní jídelně se ale podle ředitele Petra Jakeše nová opatření rozhodně nevyhnou. „Žáci si už nebudou moci vyzvedávat příbory, co mám informace, nebudou si moci sami čepovat čaj, ale bude jim to tam muset dávat jeden určený pracovník. Budeme se muset s tím nějak vypořádat.“

Kromě nových povinností spojených s šířením koronaviru ale učitelé nezapomínají i na ty obvyklé. „Rozvrh, rozvrh je hrozně důležitý, aby odpovídal všemu, hlavně aby byl výhodný pro děti vhodný.“ Učitelka Zdeňka Konupková už také začala s přípravou třídy. A to včetně úklidu nebo stěhování nábytku. 

Uklizené třídy ale nakonec nemusí být jediným místem, kde se žáci a učitelé budou setkávat. Škola se totiž připravuje i na možnost, že by se vrátila do režimu  on-line výuky.

Základní škola Štoky bude mít od září téměř 230 žáků, z toho 22 prvňáčků.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související