Vavřinecká pouť v Chodově. 10 let česko-německé školky v Atdorfu. Připomínka malíře Freda Hartiga ve Smržovce

18. srpen 2023

O uplynulém víkendu se v Chodově konala Vavřinecká pouť. Magazín Sousedé se tam vypravil a po mši v kostele sv. Vavřince a malé pietě u památníku obětem války pořídil rozhovor s tamním starostou Patrikem Pizingerem.

Povídali jsme si o vztazích s německou menšinou i o tom, jak si ve městě připomínají původní německé obyvatelstvo.

Druhým tématem Sousedů je 10. výročí česko-německé školky v obci Atdorf v německém Vogtlandu. Na zajímavý projekt se byla podívat saská ministryně školství.

Ve výročí týdne připomínáme františkolázeňského architekta Gustava Wiedermana, jehož stavby vtiskly lázeňskému městu jeho charakter. Nakonec zveme naše posluchače na dvě akce. Tou první je výstava děl malíře Freda Hartiga, která je až do konce srpna k vidění v muzeu ve Smržovce.

Výstavu připravila historička umění Anna Habánová, která je naší přední odbornicí na umění německojazyčných výtvarníků z českých zemí. Jablonecký rodák Fred Hartig žil ve Smržovce mezi lety 1926 a 1948.

Po válce jako sociální demokrat odešel z vlasti dobrovolně a přestěhoval se do Grazu. Obrazy, které jsou k vidění na výstavě, jsou jednak ze sbírek jabloneckého muzea, jednak ze sbírek soukromých. Autorka výstavy doufá, že expozice Hartigových obrazů možná povede k nalezení ještě dalších umělcových děl.

Druhá pozvánka je na česko-německé kolokvium Kultura německé menšiny v Československu 1945-1989, které se koná ve čtvrtek 19. a v pátek 20. října v Muzeu města Ústí nad Labem. Zájemci, kteří by na kolokviu chtěli vystoupit a přednést příspěvek, se mohou přihlásit do 4. září na adresu kaiserova@albis-int.cz.

Podrobnosti najdete na webu Muzea města Ústí nad Labem.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio