Vánoční stromky od loňska nezdražily. Za smrk dáte kolem tří stovek, jedle stojí dvojnásobek

9. prosinec 2015
Zprávy z

Vánoční stromky letos stojí zhruba stejné peníze jako loni. Za smrk zaplatíme kolem tří set korun, za jedli pak dvojnásobek a víc. Prodávají se v tržnicích, u supermarketů i přímo v lesních školkách. Kvalita je i přes velmi suché období v létě a na začátku podzimu dobrá. Lidé by měli jehličnan nechat venku, do tepla patří až těsně před zdobením.

Ve Žďáře nad Sázavou si malou jedličku koupila i paní Hana. „Během asi třech let je to tradice, že máme jedličku. Před tím jsme mívali borovičku. Vždycky se snažíme, aby převládala červená a zlatá barva.“

Kavkazská jedle, obrovská jedle, smrk stříbrný a černý – to je jen výběr ze stromků, které prodává pan Patrik Hermany ve Žďáře nad Sázavou. Stromky vždy zabalí tak, aby je zákazník mohl pohodlně odnést. „Tady dole mám řezák, uříznu síť a je to zabalené,“ dodává.

Další zákazník si jde pro borovici

Každý má svůj oblíbený strom, kupříkladu pan Josef si přišel pro borovici. „Miluju borovici a vlastně celý les. A kupuju ji taky kvůli tomu, že dlouho vydrží.“

Teplý čaj a teplé prádlo pro prodejce

Prodavači vánočních stromků se sice díky zájmu zákazníků prakticky nezastaví. Zima je i tak dostihne. „Zima určitě trochu je, mám tady ale termosku s čajem a člověk se mu hýbat, no. Procházím tady, porovnávám stromečky,“ uzavírá Patrik Hermany.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio