Vaječná tlačenka s houbami
„Takzvaná vaječná tlačenka je velmi populární. Já ji rád připravuji i ve variantě s kyselými houbami, které ve vaječné hmotě vytvoří zajímavou mozaiku,“ říká kulinář Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho recept.
- 6 vařených vajec
- 120 gramů majonézy
- 30 až 40 gramů plnotučné hořčice
- 120 gramů nakládaných hub
- 40 gramů želatiny (2 sáčky)
- petrželová nať
- sůl
- ocet
- ½ litru nemastného zeleninového vývar
V kastrůlku, který půjde vložit do vodní lázně, rozmíchejte v zeleninovém vývaru želatinu. Přisolte a nechte v horké lázni zahřát asi na 70 stupňů. Želatina se rozpustí. Pokud se z ní vysráží škraloupek nečistot, seberte je děrovanou plochou lžící.
Nakonec přilijte do želatiny ocet. Měla by být výrazněji slaná a nakyslá. I když se na sáčku se želatinou uvádí, že 20 gramů želatiny patří do půl litru vody, připravte ji jen v polovině deklarovaného množství. Na půl litru vývaru tedy použijte 40 gramů želatiny.
Uvařené vejce oloupejte a rozdělte zvlášť žloutky a bílky. Žloutky nastrouhejte, nebo protlačte přes síto, a rozšlehejte je s majonézou a hořčicí. Bílky nastrouhejte na jemném struhadle, nebo drobně posekejte, a nechte stranou.
Nakládané houby nakrájejte na menší kousky. Petrželovou nať, popřípadě pažitku, nasekejte nadrobno a vše vmíchejte do fáše se žloutky. Přidejte bílky a ještě teplou, ne však horkou želatinu. Metličkou vše důkladně promíchejte a řídkou hmotu vlijte do připravené formy.
Dílo nechte v chladu nejlépe do druhého dne důkladně ztuhnout.
Při vyjímání aspiku lehce uvolněte okraje formy, kde zpravidla hmota přischne. Potom formu otočte dnem vzhůru, příborový nůž zasuňte podél stěny a zlehka na aspik zatlačte tak, aby se mezi stěnu a rosol dostal vzduch. Aspik by měl pomalu z formy vypadnout.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.