Václava Frydrychovského zachytil v srpnu 1968 maďarský tank. Zemřel o dva dny později

22. srpen 2018

Jihlava měla podle dochovaných informací jedinou oběť srpnové okupace v roce 1968. Byl jí tehdy jedenačtyřicetiletý Václav Frydrychovský. Co se tehdy přesně stalo?

Dodnes se dochovalo pouze několik svědectví a krátká zmínka v dobovém tisku. Ucelenější příběh nám pomáhala sestavit Tereza Pavlíčková z Ústavu pro studium totalitních režimů.

„Zjistila jsem tuto informaci z článku z tehdejší Jiskry, tak se jmenovaly tehdy Jihlavské listy, a byla tam pouze noticka, že zemřel v jihlavské nemocnici člověk, který se postavil proti tankům,“ říká Tereza Pavlíčková, která informace o srpnových událostech hledala pro svou diplomovou práci.

Nebyla to práce jednoduchá. „Archivní fondy z šedesátých let a hlavně z roku 1968 jsou často neúplné a velmi proskartované,“ vysvětluje. Pomáhala si proto svědectvími, která po roce 1989 vycházela v Jihlavských listech. „Většinou ti svědci si nepřejí být jmenováni, takže je to takové jedna paní povídala,“ dodává.

Václavu Frydrychovskému bylo v srpnu 1968 necelých čtyřicet dva let

Různé prameny dokonce uvádějí i o více než dvacet let rozdílné datum narození, nebo různě psané příjmení. Tereza Pavlíčková vycházela z textu, který se opíral o svědectví Frydrychovského sestry. Psaní příjmení s ypsilony potvrzuje i nápis na rodinném náhrobku na jihlavském ústředním hřbitově. Na něm je i jistě správný rok narození – 1926. Václavu Frydrychovskému bylo tedy v srpnu roku 1968 necelých čtyřicet dva let.

Jediná jihlavská oběť srpnových událostí roku 1968 je pochovaná na jihlavském ústředním hřbitově

Podle svědectví byly na horní části tehdejšího náměstí Míru prováděné geologické výzkumné práce. Václav Frydrychovský měl být do těch prací zapojený. „Kolem šesté večer po Jihlavě rozšířila informace, že na Kolíblu v kopci stojí tanky. Dorazily do centra Jihlavy, byly to maďarské tanky. Tam se snažily manévrovat a najet do prostoru horní kašny,“ říká Tereza Pavlíčková, a pokračuje: „Václav Frydrychovský přiběhl na místo, chopil se krumpáče, začal vytrhávat dlažební kostky a stavět barikády proti tankům.“ Jeden maďarský tank ho zachytil, a on pak zraněním po dvou dnech v jihlavské nemocnici podlehl.

Spustit audio