V zahradním jezírku vodu měnit nemusíte

19. duben 2017
Dobré odpoledne

Zahradní jezírko může být hezké, jen když je v něm přirozená rovnováha. S Petrem Rodem jsme v Poradně Regionu mluvili o rostlinách, rybkách a jejich kombinacích, aby bylo pod vodní hladinou i nad ní pěkně živo.

Ještě před napuštěním jezírka si otestujte kvalitu vody. „I když je voda z vodovodního řadu dražší než z domácího vrtu nebo studny, tak se nakonec může laciná voda prodražit. Když nebude odpovídat parametrům a bude tvrdá nebo v ní mohou být splachy postřiků, tak následná sanace může být dražší, než voda z řadu,“ upozorňuje host.

Rostliny v jezírku nepotřebují substrát

„Většina rostlin se sází úplně bez substrátu. Je to prakticky jenom v kamínkách do uzavřených nádob a je to na způsob hydroponie. Rostlina bere živiny z vody a tím pádem není potřeba substrát. Výjimkou jsou lekníny, které potřebují živiny na svůj růst. Ty se dávají do substrátu, ale jen v uzavřené nádobě,“ vysvětluje Petr Rod.

Ryb raději méně, než více

„V našich podmínkách se nejvíce uplatňuje karas, koi kapr nebo jesen. Jsou to běžné druhy, které nejsou příliš náročné,“ doporučuje host. Platí, že by se nemělo míchat příliš mnoho druhů. Zvyšuje se tím riziko přenosu různých nemocný. Počet ryb do jezírka se stanovuje přepočtem. Sečteme délku ryb a na jeden krychlový metr vody by neměla být délka ryb více, jak jeden metr. Určitě platí, že ryb do jezírka dejte raději méně, než více.

Vodu v jezírku nevyměňujte

Správně fungující jezírko nepotřebuje žádnou výměnu vody. Naopak odčerpáním byste jezírko připravili i o bakterie, které jsou důležité pro udržení rovnováhy. Přirozeně se ale z jezírka část vody odpařuje. Proto je potřeba průběžně stav hladiny hlídat a vodu doplňovat.

Spustit audio