V Třebíči po letech oprav otevřeli říční lázně. Dominují levému břehu řeky Jihlavy

11. červen 2022 06:05

Třebíč získala novou dominantu. Jsou jí historické říční lázně, které město nechalo uvést do původní prvorepublikové podoby.

Po letech chátrání a oprav mohou lidé v Třebíči znovu využívat historické převlékárny tamních říčních lázní. Dřevěná stavba ze 30. let minulého století se oděla do svých původních barev a dominuje levému břehu řeky Jihlavy nedaleko centra města. 

Barvy

Z převlékáren vychází za tónů prvorepublikové hudby skupinka modelů v dobových plavkách připomínajících spíš cvičební trikot . 

Zatímco voda z kropicích konviček v rukou zástupců města, koupaliště a dodavatelské firmy pomalu stéká po dřevěných stěnách převlékáren říčních lázní, přítomní si zvykají na nové barevné provedení celé budovy. 

Zatímco před rekonstrukcí jí dominovaly světle modrá, žlutá a červená, teď má jiné odstíny, připomíná místostarosta Třebíče Pavel Janata (KDU-ČSL). „Ty barvy jsou speciální, s památkáři konzultované, několikrát zkoušené a když se to nelíbilo, tak se zase zvolila jiná barva, nemyslím co do odstínu, ale spíš dodavatele té barvy, protože každá se chová trošku jinak.“

Křiklavé odstíny nově nahradily pastelové barvy laděné do béžové či světle modré. Nové nátěry ale byly jen posledním dílkem do skládačky šest let dlouhých oprav historicky cenného objektu, dokládá  jednatel dodavatelské firmy Adam Joura. „Chlapi se tady museli popasovat s řadou problémů, na začátku třeba propadlé schodiště i třeba vyřešení barevnosti, bylo to fakt problematické. Někdy i záležitosti běžného lidského života jako nakládání s kanalizací u historického objektu dají docela zabrat.“

Lázně byly v havarijním stavu

Před rekonstrukcí totiž byla dřevěná budova v havarijním stavu. Přitom jde o památku, kterou navrhl světově uznávaný architekt Bohuslav Fuchs. 

Třebíčské lázně jsou jedinou jeho dochovanou ryze dřevěnou stavbou.  Její renovaci přivítal i  Jiří Novák z vedlejšího koupaliště Polanka. „V té první fázi, ještě deset let zpátky, jak se tady pobíhalo, tak to bylo nebezpečné a museli jste v podstatě řešit, jestli tu někdo nepropadne schodištěm a podobně, pak se to celý uzavřelo, ale pořád to bylo dostupný a fakt jsme měli strach, aby se tu něco nestalo.“

Spolu s otevřením historické budovy říčních lázních Třebíč zahájila také letní provoz koupaliště. Jeho návštěvníci v opravené budově najdou celkem 170 uzavíratelných převlékacích kójí. 

Spustit audio

Související