V sokolovnu v Černovicích se vrhli dělníci. Stavba je podle starosty prolezlá dřevomorkou

14. březen 2020 06:00

V Černovicích na Pelhřimovsku začne oprava sokolovny asi za 55 milionů korun. Pro město se 1700 obyvateli je to po rekonstrukci náměstí další z velkých investic.

Z vlastního rozpočtu musí dát 25 milionů korun, 30 milionů pokryje dotace z ministerstva školství. Sokolovna je jediným společenským sálem ve městě, její oprava by měla být hotová na konci roku, řekl starosta Jan Brožek.

Příjemcem dotace je podle něho tělovýchovná jednota, která má sokolovnu na deset let v nájmu, město se ale bude na opravě finančně podílet.

Budova je ve špatném stavu

Budova je ve špatném technickém stavu, na kterém se podle Brožka podepsala absence investic v posledních 30 letech. Jediným zlepšením byla před 15 lety úprava toalet.

„Údržba byla zanedbaná po všech stránkách. Teď musíme zachraňovat úplně všechno. Střechou teče, topení nefunguje, elektroinstalace je hrozná. Ten barák je prolezlý dřevomorkou. Myslím si, že to bude opravdu náročná stavba,“ řekl Brožek.

Jídelna zemědělského družstva

Město sokolovnu koupilo před několika lety asi za tři miliony korun. Původně odhadovalo, že její opravy budou stát 15 milionů korun. Jako společenský prostor nyní v Černovicích využívají jídelnu zemědělského družstva. „Je to ale opravu velký kompromis,“ řekl Brožek. Sám se původně klonil k tomu postavit v Černovicích nový společenský sál. Zastupitelé ale rozhodli pro rekonstrukci sokolovny.

Tělovýchovná jednota Sokol vznikla v Černovicích v roce 1897. Sokolovna byla postavená v roce 1933 podle projektu Václava Bárty. Město má letošní rozpočet okolo 95 milionů korun, 55 milionů je ale úvěr. Kromě sokolovny investuje také do opravy Mariánského náměstí. Stavba asi za 38 milionů korun začala loni. Znovu se práce po zimní přestávce rozeběhly před týdnem.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související