V rybníku Sykovec na Žďársku je výrazně kvalitnější voda než před lety. Turisté v kempu si to chválí

19. červen 2022 06:00

Bývalo to místo, kde hygienici zakazovali koupání. Teď se k rybníku Sykovec na Žďársku sjíždějí turisté a pochvalují si čistou vodu. 

Kvalita vody v českých rybnících se zhoršuje. Příčinou jsou podle vědců z Mendelovy univerzity v Brně hlavně sucho a klimatická změna. Srážkové úhrny jsou stejné jako v minulosti, ale výpar mnohem vyšší. 

Sykovec

Najdou se ale i místa, kde se naopak voda v posledních letech výrazně zlepšila. To je třeba Sykovec na Žďársku. A na to, že čistá voda přiláká víc turistů, spoléhá před začátkem letošní letní sezony i tamní kemp.

„Byl jsem ve vodě po kolena, je to čistý. Dali jsme koupačku, voda fajn, teplá a čistá. Když tam nejsou ryby, člověk se potom nemusí koupat, protože nesmrdí,“ řekli na místě oslovení návštěvníci. 

Kvalita se zlepšila

Ještě před čtyřmi lety byl Sykovec využívaný rybáři. V té době voda vypadala jinak. „Ta kvalita se výrazně zlepšila. Měli jsme problémy, že ta voda byla špatná,“ pochvaluje si provozovatel kempu Radovan Petr. 

Kvalitativní změnu po třech letech pozorování kvituje také Petra Doležalová ze správy CHKO Žďárské vrchy. „Špatná průhlednost, zooplankton téměř chyběl, nebyli tam skoro žádní obojživelníci. Teď se to rapidně zlepšilo, objevily se rosničky.“

Podle Doležalové je pravděpodobné, že změna režimu na Sykovic prospěla i dalším rybníkům, které jsou dál po proudu. Data tam ale správa CHKO nesbírá. 

Spustit audio

Související