Místo rybářů se k rybníku Sykovec na Žďársku mají vrátit rekreanti

27. červen 2020 06:00

V minulých letech měl vodu špatnou, teď ji má zase málo. Rybník Sykovec na Žďársku po letech změnil nájemce, stala se jím blízká obec Tři Studně.

Obec by byla ráda, aby se voda v nádrži zlepšila a místo rybářů se k ní vrátili rekreanti, kteří vyhledávají spíše koupání. Jenže na začátku léta je po jarním výlovu v rybníce výrazně méně vody.

Je to parádní…

„Já jsem se tam dnes koupal, ta voda je parádní. Je tam akorát trochu pylu ze stromů,“ rozplývá se Jakub z Brna, který přijel k Sykovci s manželkou Hankou a dvěma syny. „Jak je jí málo, tak je teplá. A přístup pro malé děti je o mnoho lepší, břeh je pozvolný.“

Sykovec míval v budoucnu velmi špatnou vodu, kterou hygienici hodnotili jako ke koupání nevhodnou. „Pokud ještě něco nateče, budou o něco delší pláže. Pokud ta voda zůstane čistá, lidi to budou kvitovat, a hlavně na ně nebude nikdo řvát, že jich trhá vlasce a že je ruší,“ přemítá provozovatelka campu Vlasta Petrová.

Snad nateče

Jak už bylo řečeno, rybník má nově ne správě obec Tři Studně. Starosta Miloš Brabec doufá, že rybník po jarním výlovu stačí trochu natéct. „Je to dominanta obce, chceme být hrdí na to, že kvalitu vody tam mít budeme a že se o to postaráme.“

Obec má navíc dohodu s CHKO Žďárské vrchy, podle které má rybník Sykovec zůstat minimálně dva roky bez ryb. Podle starosty je to cesta k tomu, aby se voda v rybníce jihovýchodně od obce pročistila.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související