V Ratměřicích rostou nejvyšší sekvojovce u nás. Můžete si pod nimi udělat piknik

29. srpen 2017
Česko – země neznámá

Klasicistní zámek v obci Ratměřice na Benešovsku byl letos v létě po dlouhé rekonstrukci znovu otevřen pro veřejnost. Zámek slouží jako luxusní hotelový resort, ale okolní krajinářský park i zámecká restaurace jsou přístupné všem. V parku můžete obdivovat téměř stovku původních druhů dřevin, včetně vzrostlých sekvojovců.

Samotná historie zámku v Ratměřicích sahá až do začátku 17. století, kdy původní barokní zámek nechali postavit pánové Kořenští z Terešova. Stará česká vladycká rodina vlastnila v letech 1702 až 1719 panství zahrnující také vesnice Jankov a Ratměřice.

Do současné podoby zámku se výrazně promítlo vlastnictví rodu Chotků, kteří na ratměřické panství přišli v roce 1830. Zámku se věnoval především Otta Ferdinand Chotek, který byl autorem jeho klasicistní přestavby a zároveň i zakladatelem přilehlého anglického krajinářského parku.

Nejslavnější éru zažil zámek během první republiky, kdy se na něj sjížděli osobnosti za tehdejším majitelem, významným průmyslníkem Vladimírem Kabešem, zakladatelem společnosti Aero (známé továrny letadel, která v roce 1929 začala vyrábět také automobily).

Od 90. let zámecký areál chátral a z překrásného krajinářského parku z poloviny 19. století se stal „středočeský prales“. Obnova tedy začala jeho částečným vykácením. Podařilo se ale zachránit na 60 listnatých a 30 jehličnatých původních druhů stromů. A systematickou výsadbou byl park již během rekonstrukce rozšířen o přibližně dalších 25 druhů stromů, včetně těch, které zámek Ratměřice proslavily – sekvojovců.

Sekvojovce připluly do Ratměřic až z Ameriky

Dva sekvojovce z ratměřického parku jsou přitom nejvyšší v celé České republice. Hrabě Otta Ferdinand Chotek je nechal přivézt v rámci budování parku lodí až z Ameriky jako menší stromy, které pak v Ratměřicích zasadil. Jejich potomky můžeme dnes najít například v nedalekém zámeckém parku ve Vlašimi a na mnoha okolních soukromých zahradách. „Do Ratměřic si stále někdo jezdí pro šišky a semínka těchto dvou velikánů,“ říká s úsměvem nový majitel zámku Tomáš Novák.

Zrekonstruovaný zámek Ratměřice

Ačkoliv v anglickém parku je mnoho původních vzrostlých stromů, dva sekvojovce vidíte už z dálky. Tyčí se do výšky 42 metrů jako dvě věže. Větve začínají růst až ve výšce přibližně 15 metrů a obvod kmene každého stromu je přibližně 5 metrů.

V parku se nachází také fontána a jezírko s jesetery. V rámci celkové revitalizace byly nově vysazeny i trávníkové porosty, které přímo vybízejí k odpočinku. Není nad to si pod těmito krásnými stromy rozložit deku a udělat si tam třeba piknik. Je možné přinést si vlastní zásoby anebo využít služby zámecké restaurace, která nabízí nejen piknikové koše, ale také zapůjčení deky. Zámek Ratměřice leží na oblíbené cyklotrase, takže odpočinek v trávě určitě uvítají i znavení cyklisté.

Spustit audio