V pelhřimovské nemocnici pomáhá 21 hasičů. Budou se střídat až do konce ledna

12. leden 2021 11:00

V pelhřimovské nemocnici se dnes zaškoluje 21 profesionálních hasičů. Zdravotníkům začnou pomáhat od středy.

Pracovat budou na odděleních, kde leží pacienti s nemocí covid-19, na oddělení anesteziologie a resuscitace a na urgentním příjmu. Střídat se budou po sedmi.

Do konce ledna

Pomoc má nemocnice od Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina slíbenou do konce ledna. Médiím to dnes řekla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová. „Důvodem, proč u nás hasiči nastupují, je velký počet zaměstnanců v pracovní neschopnosti nebo v karanténě,“ řekla mluvčí.

Jde aktuálně o 56 pracovníků z celkových 730. Pacientů nakažených nemocí covid-19 v nemocnici leží 44, dva z nich jsou připojení k umělé plicní ventilaci.

Hasiči z Pelhřimovska

Nemocnici budou pomáhat hasiči z Pelhřimovska, podle mluvčí jsou ze stanic v Pelhřimově, Humpolci, Pacově a Kamenici nad Lipou. V nemocnici jich každý den bude pracovat sedm, střídat se budou po třech dnech. „Nemocnice jim poskytne veškeré ochranné prostředky a všechno, co je potřeba k výkonu práce,“ řekla Knapová.

Hasiči v pelhřimovské nemocnici, leden 2021

Dalším dvěma nemocnicím Kraje Vysočina pomáhá od pátku armáda. Do jihlavské nastoupilo osm vojáků z vojenské policie v Táboře, v Nemocnici Havlíčkův Brod pracuje deset vojáků z 43. výsadkového pluku Chrudim.

O pomoc armády požádala v minulém týdnu prostřednictvím kraje i pelhřimovská nemocnice.

„Vojáci vzhledem k vytíženosti a nutnosti potřeby v jiných zdravotnických zařízeních v republice do pelhřimovské nemocnice nenastoupí,“ uvedla mluvčí nemocnice v pondělí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související