Na Vysočině se bude patrně očkovat ve sportovních halách. Začít se má v dubnu

8. leden 2021 08:30

Česko se připravuje na plošné očkování proti nemoci covid-19. Jako první mají přijít na řadu lidé starší osmdesáti let.

Dnes mají kraje poslední možnost poslat připomínky k očkovací strategii proti nemoci covid-19. Stát chce příští týden v pátek spustit registrační systém pro lidi nad osmdesát let.

Plošné očkování

Na plošné očkování se chystá také Vysočina, kde vakcínu dostávají zatím jenom zdravotníci v pěti krajských nemocnicích. „Jako zásadní považuji to, že pokud je připraven centrální registrační systém, tak v tuto chvíli není nijak propojen s kraji. Nejsme schopni nahlásit místa, jaké máme kapacity, kde jsou ta místa,“ zmínil hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS).  

Zatím se očkuje v nemocnicích a tu vzhledem k omezenému počtu vakcín stačí. Od dubna by ale měla být očkovací centra v každém bývalém okresním městě. „Hledáme prostorná místa, potřebujeme, aby tam byl dostatek parkovacích míst.“ Podle hejtmana to splňují sportovní haly.

500 lidí denně

Centrum v Jihlavě by mohlo podle hejtmana zvládnout 500 lidí denně. „Když si budeme počínat svižně, tak deset minut na jednoho pacienta,“ vypočítala Alena Dvořáková z krajského hygieny.

Hejtman chce dopisem oslovit i praktické lékaře. „Chceme lékařům pomoci. Jde o to, aby se zavedl systém,“ řekl jihlavský praktický lékař Jiří Havránek.

Na Vysočině se s očkováním začalo po novém roce a vakcínu dostalo asi 1500 zdravotníků.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související