V Pelhřimově při bouřkách znovu nefungoval semafor pod viaduktem, v Humpolci voda opakovaně zaplavila sídliště Na Rybníčku

20. srpen 2024 15:00

Opakované problémy s přívalem vody při prudkých deštích řeší v Humpolci a Pelhřimově. Vodu v obýváku měli už několikrát obyvatelé přízemí jednoho humpoleckého paneláku a ze silnice v Pelhřimově se zase několikrát do roka stává vodní past na řidiče.

Stejné to bylo i v neděli večera a v noci na pondělí, kdy se přes Česko přehnaly silné bouřky. V Humpolci voda vyplavila minimálně jeden přízemní byt a část nebytových prostor panelového domu. A nebylo to při bouřce zdaleka poprvé. „Jsem už pokolikáté vytopenej, nikdo s tím nic nedělá, neřeší. Všechen nábytek novej před dvouma rukama, nebo před třema, když se to naposledy vytopilo,“ popisuje rozrušeně Josef Vampola.

Čtěte také

Město o problému ví. „Sídliště Na Rybníčku, ono se příznačně nazývá, je nejnižším místem v Humpolci. A ten panelák je vůči okolnímu terénu nejutopenější, takže v přízemí při větších srážkách dochází k zatopení,“ přiznal kandidující místostarosta Václav Křivánek z ANO. Prý by stačilo posílit dešťovou kanalizaci. To se ale radnici dlouhé roky nedaří. „Pozemky, které bychom potřebovali, abychom ten odvod dešťových vod zkapacitnili, jsou vesměs soukromých majitelů. Jednání nejsou mnohdy jednoduchá, ale musíme to řešit a jednat, jednat, jednat, protože jinudy nejsme schopní dešťové vody vyhnat z Humpolce ven,“ dodal.

Problémy způsobily přívalové deště i v Pelhřimově. Voda opět zalila silnici pod železničním viaduktem a podle místních znovu nefungoval výstražný semafor, který má řidičům zabránit ve vjezdu do vodní laguny. Ředitelství silnic a dálnic teď hledá způsob,  jak zajistit, aby k tomu nedocházelo. „Je to unikátní zařízení, v České republice jich není mnoho. Snažíme se to průběžně řešit komunikací s dodavatelem zařízení. Kolegové z provozního úseku tam aktuálně řeší úpravy zařízení, aby jeho funkčnost byla lepší,“ informoval krajský ředitel Ředitelství silnic a dálnic Aleš Kratina.

Na jednu věc se ale řidiči spolehnout můžou. Automatickou signalizaci tu supluje také obyčejný metr, který na jeden z pilířů viaduktu nechalo nedávno umístit město.

autor: Milan Soldán
Spustit audio