V Pelhřimově jde k zemi celá alej nemocných topolů

7. prosinec 2012
Zprávy z

Kolem padesáti let rostly po obou stranách Hodějovické ulice. Byly ale vysázeny příliš blízko u sebe, jejich koruny jsou velmi proschlé a mnoho z nich trpí hnilobou. Třicetimetrové stromy začaly být nebezpečné svému okolí.

Levé stromořadí začalo svými kořeny narušovat také kanalizaci. "Ten topol do ní prorůstá a ta kanalizace byla už asi před třemi lety nefunkční. Tak jsme museli vyrobit takový speciální stroj, který z kanalizace kořeny odstranil. Těch problémů se tady postupně nakupilo hodně," říká vedoucí hospodářského odboru Stanislav Kropáček. "Minulý rok jeden z těch stromů spadl na areál sousední firmy. Naštěstí způsobil jenom malou škodu. To byl takový poslední impulz, kdy už se s tím muselo začít něco dělat," dodává.

Za jeden den pokácí pracovníci kolem dvacítky topolů

Kvůli kácení topolů je ulice celý týden uzavřená. Pracovníci Městské správy lesů v Pelhřimově připravují silnější kusy dřeva k dalšímu zpracování, větve poslouží k výrobě tepla v místní kotelně. Poté je ještě čeká frézování pařezů. Podle návrhu architekta budou v ulici už příští rok vysázeny okrasné hrušně vhodné do městské zástavby.

Spustit audio