V Onšově na Pelhřimovsku ani nemůže hořet. V každé chalupě je totiž hasič

30. říjen 2015

Dobrovolní hasiči v Onšově na Pelhřimovsku se tak trochu liší od ostatních sborů ve stejně velkých obcích. Na první pohled překvapí množstvím techniky, ale i nasazením mladých lidí a dětí. Onšov má 224 obyvatel a 126 hasičů. „V každé chalupě je hasič, někdy i dva,“ směje se starosta hasičů Karel Maleček.

Aktivní v Onšově jsou kromě dospělých také děti. A mají o svou hymnu, vypráví Karel Maleček: „Jednou se nám podařilo se s dětma dostat na krajské kolo. A podmínkou byla kultura. Jeden z chlapců uměl zahrát na harmoniku, a že bude hrát slepičku kropenatou. Tak jsem vymyslel text,“ říká.

Ve Vonšově jsou hasiči v každý chalupě,
máte vidět při cvičení, když jsou pokupě.
Táta, máma, brácha, já, každej přilbu připíná,
ve vesnici hlídají jen báby mimina.

Táta je u hasičů, tak jsem tam také

Jak už bylo řečeno, v Onšově jsou velmi aktivní i mladí a děti. „Míváme i tři družstva, starší a mladší. Vážíme si toho, protože pro ten sbor je to budoucnost,“ dodává Radek Svoboda, velitel hasičů.

„Mě baví, když stříkáme s vodou, musíme rychle něco zapojit. Já chodím na hasiče, protože můj taťka je hasič. Mě baví taky branný běh, který běháme na podzim,“ vyznávají se onšovské děti.

„Tohle děvče, už je kolikátá? Děda, babička, taťka, teta, celá rodina,“ komentuje Marie Jarošová, sama hasička čtyřicet let.

Autobus, zásahové vozidlo, ale i funkční stříkačka za koně

Technika, to je další silná stránka onšovských hasičů. Mají autobus, tatru, dodávku, zásahové vozidlo a ještě koňskou stříkačku. „Máme dodávku pro cesty na soutěže, pak dodávku na stříkačky. Máme i vaza, to je terénní auto do těžších terénů,“ popisuje strojník Tomáš Pikal. Posledně jmenované auto má nádherný lak, skoro jako italský sporťák. „To nám dělal náš vrchní lakýrník, chceme, aby nalakoval i hlavní liazku. A když něco potřebujeme svařit, tak velitel, to je zámečník.“

V Onšově mají také zásahové vozidlo s kompletním vyprošťovacím zařízením. „Měli jsme zásah tady nedaleko na hranicích krajů. Velký traktor s vozem přejel osobní auto a my jsme museli řidiče vystříhat. Přiletěl nám na pomoc vrtulník, který se zapíchl do bahna. Tak jsme nejdříve museli vyprostit člověka, pak vrtulník a zraněného jsme transportovali asi kilometr a půl k vrtulníku, který přistál na poli,“ vzpomíná velitel Radek Svoboda.

Chloubou onšovských je také koňská, plně funkční stříkačka, kterou musí ovládat několik silných mužů.

Dobrovolné hasiče z Onšova můžete až do pátku 6. listopadu 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) ONSOV na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.