V Novém Městě na Moravě dali lidé přednost stromům před velkým parkovištěm

9. březen 2014

Lidé z Hornické ulice v Novém městě na Moravě se vzdali většího parkoviště kvůli stromům. I když je v lokalitě dlouhodobě nedostatek stání, zvolili si šetrnější variantu k zeleni. Zabránili kácení borovic a smrků a betonu ustoupí pouze jedna bříza.

Lidé v Novém městě na Moravě si dlouhodobě stěžovali, že nemají pro svá auta v Hornické ulici dost míst, smrky a borovice pro ně obětovat nechtěli. Obyvatelé tří dotčených bytovek si tak pro auta odhlasovali menší plochu.

„Myslím si, že u nás v našem vchodě nehlasovali akorát Polákovi, ale jinak byli všichni pro,“ říká při venčení psíka obyvatelka jedné z bytovek Helena Lukšová, která hlasovala pro zachování stromů, jejichž stín je podle ní na lavičce v létě příjemný.

Také paní Romana z vedlejšího vchodu si nepřála vyměnit stromy a trávník za beton. „Když tady má někdo čtyři auta a jezdí jenom dvěma, zeleně čím dál víc ubývá, je to smutné.,“ říká

Obyvatel Hornické ulice, pan Jan, by prý byl nejraději, kdyby tady parkoviště vůbec nestavěli, každého kousku trávníku a hrací plochy pro děti je podle něj škoda.

„Vadí mi, že se ustupuje a dává přednost parkování před zelení. Auta budou stejně přibývat a stejně nebude dál možné to řešit, třeba za pět let. Spíš by si měli lidé uvědomit, že třeba není možné, aby parkovala jedna rodina se třemi auty na ulici,“ upozorňuje.

Podle místostarosty Stanislava Marka si většina obyvatel prosadila stromy a radnice se podle toho zařídí.

„Sezvali jsme vlastníky bytovek na Hornické na veřejné projednávání. Tam jsme jim předložili projekt v různých variantách a bylo na nich, jak se rozhodnou. Prostě zvítězila varianta většiny a to jsme plně respektovali,“ popisuje.

Rozšíření parkovacích stání pro 36 aut, tedy zhruba o polovinu méně, než kdyby padly k zemi všechny stromy, bude hotové během letních měsíců.

Spustit audio