V Nížkově zlevnili atrakce na pouti a přilákali děti, Žďár podporu neplánuje

14. květen 2014

Ve Žďáře nad Sázavou začala jedna z největších poutí v Česku. Provozovatelé atrakcí nasadili vstupné tradičně vysoko. Lidé ve městě prý snesou víc a Žďár značně vydělává na pronájmu plochy. V nedalekém Nížkově ale atrakce stály dvacetikorunu a byly obsazenější.

„Jsem sama se synem, takže když atrakce stojí míň, může jít víckrát. Kdyby autíčko stálo 50 korun, tak by tam šel třikrát a to máte 150 korun. A to mám jenom jedno dítě. Jsou třeba rodiny, kde mají dvě, tři děti a to je potom ještě víc vidět,“ říká maminka malého Michala.

Její syn si už podruhé užil jedenácti atrakcí po dvacetikoruně. Ceny se změnily po zkušenostech z minulých let, kdy sice obec dostala do kasy víc peněz, ale kolotoče jezdily často téměř naprázdno.

„V loňském roce jsme přišli s variantou, že jsme si stanovili částku, kterou budeme požadovat za prostranství a určili jsme také, jaké atrakce a za jakou cenu budou provozovány,“ vysvětluje starosta Nížkova za KDU-ČSL Jan Mokrý.

Za sníženou cenu děti odsud i z širokého okolí vozila tradiční rodina, jejíž část už je teď na děti připravená na pouti ve Žďáře nad Sázavou, svezení na řetízkovém kolotoči stojí 40 korun, autodrom 50. Právě tyto atrakce stály v Nížkově 20 korun.

„Tam je to udělaný tak, že když jim dají menší poplatek z místa, tak oni můžou o něco tu cenu snížit. Když se má platit veliký poplatek a elektřina, je to dražší,“ říká jedna z provozovatelek poutě.

Mezi prvními si tady pouťová lákadla přišli prohlédnout dva tátové s kočárky „50 korun za 3 minuty jízdy je dost peněz. Kdyby jízda stála 20 korun, určitě by si to děti dokázaly víc užít,“ říká Luděk, který na pouť přišel s malou dcerou.

Radnice má zájemců dost

Druhý táta, tentokrát se synem by rád na pouti za současně nastavené ceny strávil tak půl hodiny. „Když by byla levnější cena, dítě může jít víckrát a strávíme tady třeba dvě hodiny, ne půl hodiny,“ myslí si návštěvník.

Žďárská radnice ale nechce na menší nájem a levnější vstupné slyšet. „Nikdy jsme o tom neuvažovali. Máme tolik zájemců o atrakce, takže kdybychom měli jednou takové místo, tak ho zaplníme,“ říká místostarosta Žďáru nad Sázavou za ODS Jaromír Brychta.

Město si provozováním pouti přijde na asi 600 tisíc korun, které plánuje použít do oprav místních komunikací.

autoři: Hana Mikulincová , vman
Spustit audio