V létě sušíme květiny na věnce; marinujeme maso s medem
Jak využít horkého léta na sušení květin, které se později dají použít na věnečky nebo věnce?
Kupovat v obchodě sušené květiny není nic levného, a když přijde čas dušiček nebo čas vánoční, tak se taková letní příprava a zásoba sušených květin může vyplatit. Co teď sbírat a jak sušit poradila Jiřímu Šobrovi Vendula Strejcová na Dni řemesel v Chanovicích na Plzeňsku.
Marinujeme maso s medem
Protože mnoho nás tráví své volné chvilky na zahradě u grilu, vyzpovídali jsme pro vás včelaře Pavla Košce z Neplachovic u Opavy, aby poradil nějakou grilovací lahůdku, do které přimíchává med.
Zkuste i vy zaexperimentovat a ke své marinádě plné bylinek a čili přimíchejte dvě lžíce medu na kilogram masa. Budete překvapeni neobvyklou chutí grilovaného masa.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.