V lesích kolem Žďáru nad Sázavou loni trojnásobně stoupla těžba kvůli kůrovci

28. únor 2019 05:00

V městských lesích Žďáru nad Sázavou loni kvůli kůrovci stoupla těžba víc než trojnásobně. Městu patří zhruba 280 hektarů lesů využívaných i k rekreaci.

Kůrovcem ohrožené smrkové porosty v nich tvoří čtyři pětiny. Zastoupení listnatých dřevin se v nové výsadbě zvyšuje, řekla místostarostka Ludmila Řezníčková (ANO). Zalesnit je aktuálně potřeba 11 hektarů holin.

Polomy, kůrovec

Ze zprávy o lesním hospodářství vyplynulo, že v roce 2018 bylo kvůli rozvoji kůrovce z městských lesů vytěženo asi 6000 metrů krychlových dřeva. „Což je obrovské množství, protože jinak se těží kolem 2000 kubíků,“ uvedla Řezníčková. Doplnila, že ještě asi 1500 metrů krychlových dřeva bylo vytěženo kvůli polomům. Ještě vážnější je podle ní situace v jiných částech okresu, například u Bohdalova.

Výhodná výkupní smlouva

Lesníci na Vysočině si stěžují na velký pokles výkupních cen dřeva způsobený výrazným navýšením těžby. Žďár podle Řezníčkové netratil tolik jako jiné lesní podniky, protože má výhodnou smlouvu s odběratelem dřeva. Bude ale potřeba víc sazenic.

Zima by mohla pomoci

Nynější zima se sněhem by mohla lesům pomoci, důležité bude počasí dalších měsíců. „Stromy, pokud mají dostatek vláhy, tak jsou schopné částečně se proti škůdcům bránit,“ řekla místostarostka. Doplnila, že letos budou dělníci v městských lesích kácet jen poškozené stromy, po zimě mají některé poškozené vrcholové části.

Na zalesňování má město zajištěných 3600 sazenic listnatých stromů. „Je to většinou buk, dub nebo javor,“ uvedla. Na náhradní výsadbě se podle ní listnáče podílejí 40 procenty.

zdroj: ČTK
Spustit audio