V lesích je více hub než loni. I těch jedovatých

9. srpen 2016
Dobré odpoledne

Na které houby si v lesích dát pozor a které se nejčastěji pletou s těmi jedovatými? O tom jsme se bavili s Kateřinou Pauzarovou, mykoložkou z jihlavského klubu mykologů. „Díky tomu, že houby rostou a daleko hojněji než loni, je zaznamenáno přibližně třikrát více otrav houbami, než za stejné období loňského roku,“ říká Pauzarová.

Navíc s příchodem podzimu se bude jedovatých hub v lese vyskytovat ještě více.

Podzimní jedovaté houby se objevují už teď

A to díky chladnému a deštivému počasí. „Už roste i naše nejjedovatější houba muchomůrka zelená včetně jejich blízkých příbuzných. Naprosto běžně roste muchomůrka tygrovaná, ze které je každoročně nejvíce otrav,“ upozorňuje host.

Nejvíce se plete muchomůrka růžovka s muchomůrkou tygrovanou

Jedlá muchomůrka růžovka a její sestra muchomůrka šedivka mají rýhovaný prstýnek, což muchomůrka tygrovaná nemá. „ Muchomůrka tygrovaná má prsten hladký, pomíjivý. Toto je základní znak. Takže se vždycky musíte podívat pod klobouk, především u šedivky, která nemá růžové tóny,“ vysvětluje Pauzarová.

Po požití jedovaté houby přicházejí nevolnosti

Příznaky otravy se ale u jednotlivých hub liší. Různé jsou i reakce organismu. „Některé se projevují po půl hodině, některé po dvou hodinách. U pavučince plyšového, ty jsou nejzákeřnější, se projevují po 12, 14 až 36 hodinách. Po dvou dnech si už člověk vůbec neuvědomí, že jedl nějakou houbu a že by to mohlo být z hub, a proto je i většina těchto otrav smrtelných“ upozorňuje host. Běžně se otrava projevuje ukrutnými bolestmi břicha, zvracením a průjmem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.