V Ledči nad Sázavou objevili pod omítkou staré sluneční hodiny

26. červenec 2015
Zprávy z

V průčelí ledečského hradu dělníci odkryli staré sluneční hodiny. Pocházejí pravděpodobně ze 16. století. Jsou v úrovni šestého hradního podlaží. Pokud budou práce pokračovat dle plánu, ukáží nám aktuální čas už letos na podzim.

Kastelán Luděk Šíma měl o hodinách určité povědomí, viděl je totiž na starých fotografiích. „Ale byla to jen sázka do loterie. Na starých fotografií z 19. století se podařilo najít torzo těch hodin. Předpoklad je, že ty hodiny tady byly od 16. nebo 17. století. To zatím nemáme potvrzeno,“ řekl kastelán Šíma.

Poloos, tedy kovová část hodin, se dochoval a na fasádě jsou aktuálně vidět jen dvě římské číslice z dvanácti. „Jak vidíte, je to ve značně porušeném stavu,“ popisuje reportérce stavbyvedoucí Jakub Urban.

„Je tady hrubá vápenná omítka, na kterou byly v druhé vrstvě vyškrábány ty hodiny.“ Vnitřní omítky jsou vlivem času a povětrnostních vlivů duté. Stavbyvedoucí proto počítá s doplněním vrstev omítky a následnou tvorbou číslic podle nalezených zbytků.

I vodáci uvidí, kolik je hodin

Ledeč nad Sázavou je městem turistů a také vodáků, projíždějí korytem Sázavy směrem do Středních Čech. A právě také vodáci, uvidí, kolik že je právě hodin. „Doufáme, že to bude fungovat. Ale oni naši předci to měli perfektně vymyšlené, takže to musí fungovat,“ je přesvědčený kastelán Luděk Šíma.

Torzo slunečních hodin na hradě v Ledči nad Sázavou
Spustit audio