V Křídlech na Žďársku stěhují kapličku od rušné silnice, podobně jako v sedmdesátých letech přesouvali kostel v Mostě

31. srpen 2024 07:00

Víte, co má vesnice Křídla společného s městem Most? V severních Čechách v sedmdesátých letech stěhovali kostel kvůli těžbě. V Křídlech na Žďársku teď začali s přesunem kaple.

Kulturní památku z první poloviny 19. století dlouhodobě decimuje automobilový provoz a také vlhkost. O přesunu obec uvažovala už přes 20 let - teď práce začaly. Čtvercový vybetonovaný základ, na který se kaple přesune, stojí na dohled od původního umístění kaple.

„Samotný přesun bude proveden jeřábem, kdy se vysvařuje ochranná železná konstrukce, klec kolem kapličky jako takové,“ vysvětluje nezávislý starosta Křídel Lukáš Čech. „To místo je horší a horší zvyšující se  četností dopravy a umístěním dveří. Tím, že máme hlavní tah na Brno a jedním krokem ze dveří se dostáváme do komunikace,“ popisuje starosta problematické umístění kaple. Otočení kaple dveřmi na druhou stranu od silnice by nedávalo smysl liturgicky.

Základy už jsou obkopané. Kapličku jeřáb definitivně přenese v druhé polovině září. Potom dělníci opraví i střechu a obec upraví okolní prostranství.

autor: Daniel Zach
Spustit audio