V Kostelci opravují nádraží. Práce se dotknou budovy, okolních ploch i podchodů pod kolejemi

8. únor 2022 13:20

Šedivá kostka z dob socialistického realismu s břízolitovou omítkou a nevzhledné okolí. Tak doposud vypadala nádražní budova v Kostelci u Jihlavy.

Správa železnic se do nádražní budovy v Kostelci rozhodla napumpovat miliony a tento stav změnit. 

Není to malá stanice

Nádraží v Kostelci u Jihlavy není žádná malá stanice. Nástupiště jsou spojená podchodem a můžou se tam pochlubit hned dvěma nádražními budovami. Přesto to není úplně útulné místo a je na něm poznat, že ta nejlepší léta už má dávno za sebou. 

„Jezdím tady hodně dlouho, přesedám tady na osobák.“ Přesto, že nádraží není úplně malé, může se pyšnit dvěma kolejemi, dvěma nástupišti a dokonce i podchodem. Kromě té staré nádražní budovy je tady i ta o něco novější vystavěná ale v duchu socialistického realizmu a ty nejlepší roky už má rozhodně za sebou.

Oprava nádraží

Vypadá to ale, že věci se v Kostelci hnou k lepšímu. Naznačuje to otlučená omítka z druhé strany a staveniště obehnané kovovým plotem. 

„V Kostelci u Jihlavy dochází ke kompletní opravě nádražní budovy, která zahrnuje fasádu, střechu, výměnu oken a dveří, úpravu veřejně přístupných prostor a toalet. Práce se budou soustředit i na úpravu venkovních ploch kolem objektu a konstrukci střechy nad schodištěm z podchodu. Hotovo by mělo být v březnu příštího roku. Finanční náklady jsou 16,4 milionů korun,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. 

Správa železnic plánuje, že na Vysočině bude pokračovat s opravami dalších nádraží. „Připravujeme rekonstrukci nádraží ve Světlé nad Sázavou, v delším časovém období předpokládáme rekonstrukci nádražní budovy v Jihlavě.“

Centrální komise ministerstva dopravy teď navíc zvažuje opravy nádraží ve Velkém Meziříčí. 

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související