V Kameni na Havlíčkobrodsku vznikne první náhrada školky, dětská skupina

30. říjen 2015
Zprávy z

Rodiče malých dětí v obci Kámen na Havlíčkobrodsku volají po mateřské školce. V okolních obcích jejich ratolesti nechtějí a samotná obec nemá na budování nové školky peníze. Využijí proto, jako vůbec první na Vysočině, že zákon umožňuje zřídit dětskou skupinu. Sídlit bude v místním sportovním areálu.

„Zkoušela jsem se ptát ve školce v Tisu, bohužel, tím, že jsme z jiné obce, kde školka není a syn nemá sourozence ve školce, nemáme šanci. Všude jsme byli odmítnutí,“ vypráví svou zkušenost maminka Jana Kadlecová z Kamene. A podobné to mají i další rodiče z této obce na severu Havlíčkobrodska.

Obrátili se proto na obec s prosbou o založení dětské skupiny. „Shodlo se nás asi deset rodičů, někdo už má dvě děti, někdo plánuje. Bude to pro širší spektrum, i třeba z okolních obcí,“ pokračuje maminka.

Cenu obec teprve stanoví, podle počtu přihlášených dětí.

Do posilovny se šatnou

První dětská skupina na Vysočině vznikne v posilovně se šatnou, samozřejmě až po přestavbě. „Holky sem chodí, mají tady kondiční cvičení. Posledně jsem tady byl, létala švihadla,“ říká starosta Petr Pipek, který hodlá posilovací stroje přestěhovat do nedaleké Proseče. V objektu budou také toalety, umývárna a kuchyň.

„Svačinky si nosí, nechá se domluvit poskytování obědů, což je v rámci hygieny jednodušší,“ plánuje starosta.

Dospělí v Kameni přijdou o posilovnu. Osloveným to ale nevadí, zájmy dětí jsou podle nich přednější. „Stejně to nešlo pořádně vytopit, kouřilo se nám od pusy. Tohle bude lepší, hlavně aby nám to klaplo,“ přeje si další maminka Ivana Julišová.

Spustit audio