V Kalištích u Humpolce jsou hasiči už 130 let. Letos to řádně oslaví

29. leden 2016

Sbor dobrovolných hasičů v Kalištích funguje už 130 let a patří mezi nejstarší sbory v této oblasti Vysočiny. Na začátku stál místní pokrokový učitel František Vacek, který s místními rolníky inicioval vznik hasičského sboru. Dnes hasiči v Kalištích navazují na dlouhou tradici, soutěží a tu a tam zasahují u drobnějších událostí.

„Hasiči tady v Kalištích začínali s dvoukolovou stříkačkou, která byla později zaměněna za čtyřkolovou. Ani jednu z nich tu ale nemáme, byly to stříkačky tažené koňmi,“ řekla v úvodu hasička Zuzana Rodová.

Sbor v Kalištích byl prý jedním z nejlépe vybavených na Humpolecku. „První motorovou stříkačku jsme zakoupili v roce 1937. Bylo to v důsledku požáru v hostinci U Kratochvílů, což je také rodný domek skladatele Gustava Mahlera,“ pokračuje Zuzana Rodová.

Dnes je mnohem lepší prevence a už tolik nehoří

Hasiči v Kalištích skutečně dostáli svému názvu a s ohněm v minulosti zápolili mnohokrát. „Hasily se střechy domů, často také v místním JZD. V poslední době je lepší prevence, už k požárům tolik nedochází.“

130 let

Oslavy hasičských narozenin budou o kališťské pouti, tedy poslední víkend v červnu, kdy do vesničky severozápadně od Humpolce také dorazí spousta zásahové techniky na výstavu.

SDH Kaliště, starosta Martin Čepl

Jezdíme dvanáct set trojkou

Ve zbrojnici kališťských hasičů najdeme hodně techniky, zásahové oblečení apod. „Naším miláčkem je naše dvanáctsettrojka, vozí nás všude,“ říká hrdě starosta hasičů Martin Čepl.

„Dále máme výjezdovou stříkačku, ponorné čerpadlo, elektrocentrálu,“ jmenuje jen část techniky starosta. „Dostali jsme zásahové obleky, máme popsané skříňky se jmény, inspirovali jsme se u hasičů v Humpolci.“

Dobrovolné hasiče z Kališť můžete až do pátku 5. února 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) KALISTE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

SDH Kaliště, ženy
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.