V Jihlavě začal festival dokumentů, Respekt ocenil Reportéry ČT

26. říjen 2018 03:00

V Jihlavě začal 22. mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který nabídne divákům přes 300 filmů.

Cenu časopisu Respekt určenou investigativním novinářům za nejlepší televizní video či online investigativní reportáž s politickým či společenským tématem získali Aneta Snopová a Vojtěch Srnka za reportáž Putinův kůň v Adamově. Uvedl ji pořad České televize Reportéři ČT.

Podle porotců přináší oceněná reportáž jedno z prvních konkrétních zjištění o klientelistickém propojení prezidentské funkce s byznysem a ruskými penězi, potažmo o neprůhledném financování Hradu. „Autoři se pátrání věnovali profesionálně, kontextově a trpělivě. Výsledek stojí na dlouhodobé a hloubkové práci s daty a veřejnými zdroji, což v Česku stále není příliš obvyklé,“ zdůraznili porotci. Cena Respektu byla letos udělená podvanácté. Hodnotili se reportáže vysílané v období mezi loňským a letošním 1. říjnem.

Podruhé bylo součástí zahájení festivalu vyhlášení vítěze ze sekce Krátká radost, do níž patří krátké dokumentární snímky. O vítězi rozhodli diváci prostřednictvím filmového portálu DAFilms.cz. Cenu získal snímek The Holiday Inn-Side, který natočil australský režisér Chabry Ibrahim. Ve 20 minutách podává jednoduchou animací příběh mladého recidivisty.

Letos poprvé měl zahajovací večer podobu společenského večírku, kterým provázeli dokumentaristé Tereza Nvotová a Jan Foukal. „Chtěli jsme ve slavnostním zahájení nějak odrazit stoleté výročí vzniku Československa a nastolit na něm atmosféru dýchánků, které se konaly před sto lety,“ řekla Veronika Bröcknerová, vedoucí PR festivalu. Režiséry večera byli Vít Klusák a Marika Pecháčková.

Festival letos výrazně rozšířil Inspirační fórum, diskusní platformu hledající nová témata budoucích filmů. Z někdejších tří hostů se pořadatelé letos dostali k 80 osobnostem z různých oborů a zemí. Přijedou například muzikolog Mikuláš Bek, polský novinář Adam Michnik, rakouský spisovatel Robert Misik a bývalý starosta japonské Hirošimy Tadatoši Akiba. Debaty fóra jsou přístupné zdarma.

Návštěvníci na festivalu můžou vidět 327 filmů, 140 z nich ve světové, evropské nebo mezinárodní premiéře. Filmy se budou promítat v osmi sálech včetně dvou Horáckého divadla Jihlava. Festival potrvá do 30. října. Je největší přehlídkou dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související