V Jihlavě se na několika místech objevila zvířecí hlava. Policie sprejera hledá

9. červenec 2020 06:00

V Jihlavě se na některých ulicích objevily zvířecí hlavy s velkými nápisy. Nastříkal je tam neznámý sprejer. Majitelé domů teď řeší, co s tím.

Netradiční umělecký počin má na svědomí neznámý sprejer. „Podle mého názoru to je nějakej osel. A objevilo se to ke konci června,“ zamýšlí se správce bytového domu pan Musil na Mošnově ulici v Jihlavě nad neobvyklým zvířecím graffiti, kvůli kterému nakonec zavolal policii.

„Přijela sem, ofotila to, zakreslila, a je to dál v jednání policie. Do třiceti dnů nám prý dají vědět, co a jak.“

Oslí hlava

Mošnova ulice ale není jediné místo, kde se oslí hlava objevila. V půlce června totiž policie zadržela sprejera na Tolstého ulici, kde po něm zůstalo prakticky totožné zvířecí graffiti. 

„Muži bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu v souvislosti s více případy. Sprejoval totiž na stěny budov Havlíčkova, Křížová, Znojemská a na Náměstí svobody. Škoda byla vyčíslena na 15 000 korun,“ říká mluvčí krajské policie Jana Kroutilová.

Jestli mají případy na Mošnově a Tolstého ulici stejného pachatele, policie zatím prošetřuje. 

Odstranění na jeho náklady

Správce bytového domu pan Musil ale doufá, že se sprejera podaří dopadnout. Požadoval by totiž odstranění grafity na jeho náklady.

„Kdyby ho dopadli, tak budeme chtít náhradu škody po tom pachateli. Pokud by ho nechytili, tak bychom to vzali z pojistky na barák.“

Pomůže město

S odstraněním malůvky z fasády by správci mohlo pomoci také město Jihlava. Lidé kvůli poškození fasády sprejerem mohou žádat už řadu let o finanční podporu, potvrzuje mluvčí magistrátu Radovan Daněk. „Přispívá se na objekt, který je v městské památkové rezervaci nebo v jejím širším okolí, částkou 110 korun za metr čtvereční, a v případě ostatních částí Jihlavy je tam pouze 70 korun na metr čtvereční.“

Podle mluvčího je ale zájem minimální. „Za celý loňský rok se přihlásili pouze dva žadatelé, a nakonec pouze jedna žádost prošla až do konce, že ten žadatel skutečně dostal peníze.“

Magistrát se proto rozhodl současný mechanismus finanční pomoci na odstraňování grafity ke konci tohoto roku zrušit a plánuje zavést nový, který by měl žadatele více motivovat.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související