V Jihlavě se lidovci zdráhají jít do koalice s ANO, vadí jim Babiš

13. říjen 2014

Spolupráce vládních stran se po komunálních volbách nabízí i v Jihlavě či Třebíč, v obou případech se však jeví jako problematická. V Jihlavě lidovcům vadí postava šéfa hnutí ANO Babiše a v Třebíči by musely strany najít ještě dalšího partnera. O možných koalicích se na Vysočině vyjednává třeba také ve Žďáru na Sázavou, Pelhřimově či v Havlíčkově Brodu.

Lidovci v Jihlavě podle svého lídra Jaromíra Kaliny nechtějí na jihlavské radnici spolupracovat s hnutím ANO.

Kalinovi prý nevadí lidé, kteří ANO zastupují v Jihlavě, ale vadí mu komunistická minulost předsedy hnutí Andreje Babiše.

„Zvlášť poté, co dnes vyšlo ještě vyjádření Andreje Babiše, že v budoucnosti budou dvě strany – jedna bude levicová ČSSD, druhá pravicová – hnutí ANO,“ uvedl Kalina. Na mysli měl slova ministra Babiše, z rozhovoru pro Deník.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Jihlava

V Pelhřimově se budoucí spolupráce dohadovaly už o víkendu. Podle lídra vítězné ČSSD Františka Kučery je a bude těžké najít styčné body v programech.

Se všemi zatím jednají také občanští demokraté. Současná pelhřimovská koalice ODS s KDU-ČSL a TOP 09 by v novém zastupitelstvu většinu neposkládala, takže musí hledat jiné nebo širší řešení.

V Třebíči paralelně vedle sebe vznikají v podstatě dvě koalice. S menšími obměnami může na radnici zůstat původní koalice, která město vedla doposud, a jednají spolu také zástupci ČSSD, ANO, KDU-ČSL.

Vládním stranám by však k většině v třebíčském zastupitelstvu chybělo ještě pět mandátů, jako pravděpodobnější se tak jeví varianta, že na radnici zůstane stávající vedení, složené ze zástupců místních politických uskupení, které doplní například ještě členové ČSSD nebo KDU-ČSL.

Také ve Žďáru nad Sázavou už se jedná. Dosavadní vládnoucí koalice ČSSD, ODS a TOP 09 většinu v zastupitelstvu nezískala, dá se tak předpokládat, že dojde na výměnu starostky či místostarostů.

Vítězné sdružení Žďár – živé město, které v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu získalo šest mandátů, zahájilo rozhovory s potenciálními partnery v neděli. Zdá se, že jasno o budoucím vedení města by mohlo být už ve středu.

V Havlíčkově Brodu v letošních volbách uspěli komunisté. Vyhráli opět po dvanácti letech a mají v pětadvacetičlenném zastupitelstvu čtyři mandáty. Stejný počet křesel mají občanští a sociální demokraté a do komunální politiky nově výrazněji vstupují zástupci ANO 2011, kteří získali tři křesla.

V Brodě se zatím rýsuje koalice podobná té, jaká vládla dosud. Tedy koalice bez levicových stran pod vedením ODS.

autoři: Michal Malý , Hana Mikulincová , kov , daz
Spustit audio