V Heralticích na Třebíčsku budou po více než deseti letech pálit čarodějnice na novém místě

30. duben 2023 07:00

Tradiční pálení čarodějnic si v neděli večer užijí lidé na řadě míst v zemi. Hranice už jsou většinou hotové. V Heralticích na Třebíčsku se rozhodli po více než deseti letech obnovit tradici pálení vatry mimo obec.

Hranice na Číhalově kopci bude vysoká asi tři metry. „Máme tady kompostárnu, kam lidé vozí větve, tak je obecní zaměstnanci převezli sem. Lidé dovezli prkna, pařezy, takže ta hranice bude taková všehochuť,“ ukazuje nezávislý starosta Štěpán Koukal.

Z vatry vykukuje i stará latrína. „To nám asi někdo nechal sponzorský dar,“ směje se starosta. „Pneumatiky v hranici ale nenajdete,“ upozorňuje na nešvar, kdy se v minulosti na vatrách pálil i odpad.

Program k tradičnímu pálení čarodějnic se v předchozích letech konal na faře na návsi. „Zkusíme, jestli sem za námi lidi přijdou, není to úplně blízko obci, není to v centru dění, ale tady si myslím, že to má lepší atmosféru,“ doufá starosta.

Nedělnímu pálení čarodějnic v Heralticích bude předcházet ještě jedna jarní tradice. Hasiči v 17 hodin postaví na návsi máj.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio

Související