V Havlíčkově Brodě je před dokončením bytový dům pro lidi v nouzi. K dispozici bude 12 bytů

16. duben 2022 06:00

V Havlíčkově Brodě je téměř hotový nový dům dostupného bydlení. Ubytování v něm najdou lidé ve finanční tísni, veškerou poptávku po sociálních bytech ale zřejmě neuspokojí. 

Řada měst na Vysočině se věnuje výstavbě sociálních bytů pro lidi v nouzi. Úplně nová bytovka teď vznikla v lokalitě Na Rozkoši v Havlíčkově Brodě. Většina bytů bude určena  pro lidi ve finanční tísni. Fungovat začne zřejmě v létě, teď tam pracovníci dokončují poslední úpravy.

Stavba před dokončením

„Tady se to bude ještě všechno umývat, prachu je všude spousta, okna se musí utřít,“ popisuje jeden z dělníků v téměř dokončeném domově dostupného bydlení, co všechno mají ještě před sebou. 

Zároveň je nutné také osadit v bytech dveře a dokončit i další drobnosti. Jinak už je ale stavba prakticky hotová.

 

Místostarosta Havlíčkova Brodu Vladimír Slávka (ANO) nás vede do jednoho z nových bytů. „Tohle je ten dvoupokoják, je docela prostorný.“ Celá budova je bezbariérová s výtahem a všechny byty mají prostornou koupelnu a jednu ze zdí tvoří vždy velké okno, jsou tedy hodně prosvětlené. 

Lidé v nouzi, znevýhodnění

Ubytování v nich najdou zejména lidé v nouzi. „Lidi v důchodovém věku nad 65 let, kteří žijí v nevyhovujících podmínkách, ale jsou pohybliví, to je důležité, aby byli samostatní, protože tohle není dům s pečovatelskou službou. Jsou to třeba starší manželské páry nebo důchodce, co bydlí ve čtvrtém patře bez výtahu.“

Mimo to najdou v novém bytovém domě dostupné bydlení i matky či otcové samoživitelé. Pro lidi v nouzi bude sloužit 12 ze 14 bytů, zbylé dva nabídne město k pronájmu. 

Možnosti sociálního bydlení v Havlíčkově Brodě se tak sice rozšíří, podle Vladimíra Slávky  ale stejně veškerou poptávku neuspokojí. „Těch čekatelů je asi tak dvacetinásobek těch možností, těch bytů. Samozřejmě ne každý z těch lidí, co mají zájem, vyhovuje, automaticky jsou vyloučeni třeba lidé, co mají dluhy vůči městu.“

Na výstavbě bytovky pracují dělníci zhruba rok a půl a stavby vyšla na 27 milionů. Město Havlíčkův Brod hradí asi deset milionů korun.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související