V Dobroutově na Jihlavsku odhalili pomník rumunským vojákům z 2. světové války

7. červen 2014

Rumunští vojáci mají ode dneška v Dobroutově na Jihlavsku nový pomník. Dřevěný vyřezávaný kříž tam slavnostně odhalila rumunská ambasáda a desítky hostů. Památník od umělců z Rumunska nahradil kovovou repliku původního březového kříže, který na návsi vztyčili v roce 1945 sami vojáci svým padlým kamarádům.

„Před 69 lety, 2. června 1945 přesně na tomto místě rumunští vojáci vztyčili dřevěný kříž na paměť spolubojovníků padlých v boji,“ připomíná konec druhé světové války rumunská velvyslankyně Daniela Gîtman.

Sama přiznává, že slavnostní odhalení nového kříže je pro ni srdeční záležitostí. „Jak já a můj muž, tak i pan starosta z Caransebes měli otce a dědečky, kteří padli při bojích v Tatrách, takže pro nás je to srdeční záležitost.“

„Musím se vám přiznat, že během této ceremonie jsem si v duchu představovala, jestli můj dědeček tam někde nahoře se dívá dolů a jestli sleduje, co jsem se snažila udělat pro jeho památku,“ dodává Daniela Gîtman.

Vyřezávaný dřevěný kříž vyšel z rukou rumunských umělců a všechno začalo asi před dvěma lety. U stavby místní kapličky.

Odhalení pomníku rumunským vojákům v Dobroutově na Jihlavsku

„Dostali jsme s k tomu takovým zvláštním způsobem. Když jsme stavěli kapličku, tak jsme přes jednoho pána na ně získali kontakt. A řekli nám o tom kříži a že ho dodají nový. Tak se to letos realizovalo,“ vysvětluje nezávislý starosta Dobroutova Václav Vavroušek.

Na to, že tady koncem druhé světové války rumunští vojáci pobývali, si z vyprávění rodičů pamatuje obyvatelka Jaroslava. Je jednou z mnohých, kdo se slavnostní události zúčastnili. „Naši byli u toho. Tak jsem z toho byla dojatá.“

Dřevěný vyřezávaný kříž je věnovaný památce 66 tisícům rumunských vojáků, kteří padli, byli ranění nebo byli v Československu v bojích během druhé světové války prohlášení za nezvěstné.

Odhalení pomníku rumunským vojákům v Dobroutově na Jihlavsku
Spustit audio