V Chotěboři se rozhořel spor kvůli novému veřejnému osvětlení. V některých ulicích je prý tma

4. říjen 2016
Zprávy z

Lidé v Chotěboři si stěžují na nové veřejné osvětlení. Město nechalo postupně vyměnit staré lampy s klasickými výbojkami za moderní světla s LED technologií, která odebírají zhruba desetkrát méně energie. Jenomže některé ulice jsou podle mnohých nedostatečně osvětlené. Své připomínky proto místní zapisují do interaktivní mapy.

„Tady, jak je ta ulička, tam mají lidi tmu. To svítí akorát na chodník, tam asi choději s baterkama,“ ukazuje pan František k sídlišti Na Chmelnici, které podle něj nové lampy špatně nasvěcují.

„Z večera, když je ještě trochu světlo, tak to tolik nesvítí, k ránu už potom taky ne,“ dodává oslovená seniorka.

Veřejné osvětlení, Chotěboř

Výměna svítidel na úspornější

O veřejné osvětlení se v desetitisícové Chotěboři stará od začátku roku firma VAK HB Energie z Havlíčkova Brodu. Město, které má už všechny lampa vyměněné, ušetří tak asi desetinu nákladů. A lidé si hůř zvykají, připouští místostarosta Zdeněk Janovský (ODS): „Je pravda, že mají jinou svítivost. Místa kontrolují pracovníci VAKu a lidé také mohou psát návrhy, kde se zdá, že to méně svítí. Pak bude možnost tam lampu třeba otočit nebo přidat,“ slibuje místostarosta.

Chotěboř dříve osvětlovaly klasické pouliční lampy zvané dorty. Byly často osazené výbojkami s výkonem až 250 wattů. „Dnes je tam 20 – 30 wattů,“ vysvětluje Miloš Schubert, ředitel VAK HB Energie Havlíčkův Brod. „Když šel ten člověk dejme tomu z pivnice večer, tak byl zvyklý vidět tu pampelišku někde v dálce, kdežto teď my svítíme na zem a nesvítíme do okolí tam, kam se svítit nemá.“

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio