V Česku žije přes 20 let. Při pohledu na rodnou Ukrajinu má s hrozícím konfliktem strach

19. únor 2022 06:10

Michael Bulbach se na Vysočinu z Ukrajiny přestěhoval před dvaceti lety a později tu začal také podnikat. Dnes patří k významným importérům mraženého ovoce.

V Česku žije  už více než 20 let a začal tu také podnikat. Protože ale Michael Bulbach pochází z Ukrajiny a také odtamtud importuje zboží, napjatá situace kolem jeho rodné země mu v poslední době dělá starosti. V určité formě se to projevuje na chování tamních obchodníků. 

„Moje maminka tady pracovala, tak mě sem pozvala. Po střední škole jsem se vydal do světa podívat se, co je kde jak.“ 

Hrozící konflikt

Michael přišel do Čech před více než dvaceti lety a v roce 2015 začal podnikat. „Od začátku jsem byl pozván jako obyčejný dělník, postupem času jsem se dopracoval do jiných věcí.“ Firma se zabývá dovozem mraženého ovoce. Většina pochází z jeho rodné země. Napětí kolem Ukrajiny mu dělá starosti, a to také proto, že tam zůstala část jeho rodiny. 

„Samozřejmě se bojím, i když jsem 20 let v České republice, není mi úplně jedno, co se na Ukrajině děje. Doufám, že k žádné eskalaci nedojde, protože vnímám to tak trochu, že oni se hádají Američani s Rusama a zapomněli na jednu podstatnou věc, že se jedná o Ukrajinu a taky, že se jedná o Evropany.“

Podnikání

Na podnikání pana Michaela se ale napjatá situace zatím nijak neprojevuje. „Nijak extrémně se nás to netýká.“ Současně ale pozoruje, že někteří obchodníci na Ukrajině kvůli hrozbě ruského vpádu mění své chování. „S některými firmami, s kterými byste chtěl navázat obchodní spolupráci, ty se chovají: pojďme se dnes domluvit, zítra nevíte, kde budou. A to nedávám moc optimismu v tom obchodě. Máme třeba společnosti, se kterými obchodujeme od začátku, ty domluvy jsou úplně jiný.“

Také kancelář CzechTrade v Kyjevě na začátku týdne uvedla, že situace na Ukrajině zůstává pro podnikatele neměnná. Současně ale pozoruje, že obchodní a exportní manažeři českých podniků odkládají obchodní cesty na Ukrajinu, což může vést k odložení nových kontraktů. 

Podle dat agentury obchoduje v zemi v současnosti přes 250 českých firem. 

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio