V Bystřici nad Pernštejnem zažijí Den hrdinů všedních dnů

21. květen 2018

Možná si neuvědomuje, že lidé, kteří den co den projíždějí kolem nás v hasičských, policejních nebo žlutočervených vozech rychlé záchranné služby, zachraňují naše životy. Je to jejich práce, kterou přijímáme automaticky. „Přitom jsou pro nás velice důležití,“ doplňuje host Dobrého dopoledne Jana Trávníčková, která se společně se svými kolegy už v sobotu 26. května v Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem pokusí veřejnosti přiblížit dennodenní náplň jejich práce.

Každé akci předchází brainstorming, říká v úvodu Jana Trávníčková. „Nápadů máme spoustu, ale je problém mít dostatek času a financí je realizovat. Většinou to probíhá tak, že se sejde tým lidí a začne se diskutovat o tom, co by bylo dobré. V praxi mají lidé největší zájem o tématické akce tedy například zmiňovaný Den hrdinů všedních dnů,“ připodobňuje.  

Příprava akce zabere i rok. „Byly zapojeny integrované složky záchranného systému, které o spolupráci projevily velký zájem. Součástí je i osvěta pro veřejnost, jakým způsobem poskytovat první pomoc nejen sobě, ale i druhým. Vše pod dohledem profesionálů. Jedním z nich bude i doktorka Fišerová z Nemocnice v Novém Městě na Moravě.“

Svoji účast přislíbila i Střední zdravotnická škola Žďár nad Sázavou, která bude na místě ukazovat, jak ošetřovat popáleniny, řezné rány. Na jednotlivých stanovištích budou děti plnit úkoly, za které dostanou razítko do zdravotního průkazu návštěvníka. Pokud posbírají děti všechna razítka, obdrží odměnu.

Součástí akce je i simulace krizových situací

„Když budete doma vařit a vznítí se vám olej, tak většinou člověka napadne rychle do toho nalít vodu, což je ještě horší. Hasiči ukážou hned několik variant, jak tento druh požáru uhasit, “ vysvětluje Jana Trávníčková.

V sobotu uvidíte vystříhávání figurantů z vozu, maketu nafukovacího hořícího domu. Návštěvníkům nahlédnou také do vozu rychlé záchranné služby.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.