Územní anomálie: Několik rodin bydlí v Dolní Cerekvi, adresu mají ale v Kostelci

4. březen 2020 06:10

Aniž by opustili svoje domovy, budou se stěhovat. Řeč je o lidech, kteří sice fyzicky bydlí v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, ale adresu mají v sousedním Kostelci.

Lidé z pěti domů v Dolní Cerekvi na Jihlavsku si budou muset během několika příštích týdnů vyměnit občanské průkazy. Aniž by se přestěhovali ze svých domovů, změní se jim adresy.

Až do teď jejich domy spadaly pod nedaleký Kostelec. A to i přesto, že stojí za značkou Dolní Cerekev. Obě radnice se shodly na výměně pozemků.

Nový Svět

Nový Svět, tak se jmenuje východní část Dolní Cerekve, kterou přetíná železnice. „Čísla popisná jsou Kostelec. Tady je číslo 170, a když vám nějaká doručovací společnost veze balík na Kostelec 170, tak vás hledá tam, ne v Dolní Cerekvi,“ řekl starosta Cerekve Zdeněk Dvořák.

„Cítím se Cerekvačkou, i když oficiální adresa je Kostelec 65,“ říká paní Anna, která bydlí v jednom z pěti dotčených domů na okraji Cerekve.

Výměna pozemků

Kostelec a Dolní Cerekev se po upozornění z roku 2017 dohodly na výměně asi 11 tisíc metrů čtverečných pozemků. „Ta louka je kostelecký katastr a tady, co stojíme, je už katastr Dolní Cerekev,“ ukazuje starosta Zdeněk Dvořák.

„Důvod byl logický, lidi tam bydlí, tak tam patří,“ podotkla starostka vedlejšího Kostelce Romana Třísková.

Lidi čeká výměna občanských průkazů, proběhne zhruba do měsíce. Nejprve dostanou nová popisná čísla náležící už k Dolní Cerekvi.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související