Vichřicí poničená Rohozná má otevřený sbírkový účet. Škody na majetku jdou do milionů

19. únor 2020 10:00

Od středy budou moci dárci přispívat ve veřejné sbírce lidem z Rohozné na Jihlavsku, jejichž majetek poškodila 10. února vichřice Sabine.

Vyhlášení sbírky, která potrvá do konce března, projednalo v pondělí obecní zastupitelstvo a dnes potvrdil krajský úřad. Vítr v obci poškodil pět desítek staveb, střech i celých konstrukcí. Jen na obecním majetku způsobil škodu kolem tří milionů korun.

Obecní a soukromý majetek

Škody soukromníků obec zjišťuje, řekla starostka Štěpánka Šteflová: „Máme vytvořený jednoduchý formulář, obcházíme se zastupiteli všechny postižené nemovitosti a chceme si udělat vyčíslení škod v celé vsi,“ řekla starostka.

Sčítání dnes začalo, škody budou zřejmě milionové. V obci pokračují opravy nejpostiženějších objektů. Novou střechu bude potřebovat i obecní budova, kterou si pronajímá Česká pošta a v níž je zároveň ubytovna řidičů dopravní společnosti ICOM.

Bez masopustu

Z kulturního programu obce vypadl kvůli vichřici masopust naplánovaný na tuto sobotu.

„Možná ho uděláme v náhradním termínu, ale tuto sobotu rozhodně nebude, nebylo by to vhodné a nemá na to nikdo náladu,“ řekla Šteflová.  

Sbírka

Přispět do veřejné sbírky bude možné na účet číslo 2401769856/2010 i v hotovosti do pokladničky na obecním úřadu v Rohozné. Výtěžek sbírky je určený pro občany a myslivecké sdružení z Rohozné, kteří při vichřici utrpěli újmu.

O způsobu rozdělení vybraných peněz budou obecní zastupitelé podle Šteflové rozhodovat až po skončení sbírky. „Zatím je to všechno otevřené, je to tady pořád dost hektické. Zatím jsme se jen domluvili na otevření sbírky, protože i místní se nás ptají, jak mohou přispět, když by chtěli lidem pomoci,“ řekla Šteflová.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související