Už žádné vraky pramic na březích Trnávky. Každý, kdo chce na přehradě kotvit, teď musí loď registrovat

25. červenec 2023 12:00

Loďky kotvící na břehu vodní nádrže Trnávka na Pelhřimovsku mají už několik měsíců něco navíc – čísla. Od loňska je musí majitelé povinně registrovat. Opatření má zbavit okolí přehrady rozpadajících se vraků pramic.

„Jsou na nich čísla, viděl jsem to. Myslím, že někteří lidé si dali pramice na vodu, někteří je odvezli jinam, ale jestli jich podstatně ubylo, to nevím,“ komentuje rybář Vratislav u vodní nádrže Trnávka.

Lodě jsou na přehradě nejenom zdrojem zábavy, ale i nepořádku. Typickým příkladem je pramice vytažená na břeh dnem vzhůru, dno je přitom zcela propadlé.

Už loni proto došla státnímu podniku Povodí Vltavy trpělivost a rozhodl, že každá ukotvená pramice na Trnávce musí mít vlastní registraci a číslo. „Registrace pramiček stále probíhá, dosud bylo zaregistrováno zhruba čtyřicet malých plavidel. Budeme pokračovat ještě zhruba do konce roku, abychom měli podchycena všechna plavidla na vodní nádrži Trnávka,“ uvádí mluvčí povodí Hugo Roldán.

Smyslem registrací je možnost následně odstranit různé rozbořené, polopotopené a rozbité vraky pramic. „Naši pracovníci je stahují z vody a budeme je po nějakou dobu skladovat na bezpečném místě. Pokud se během roku, roku a půl nepřihlásí majitel, tato plavidla zlikvidujeme,“ dodává Hugo Roldán. Podobným způsobem se už povedlo dostat z přehrady nelegální mola.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související