Už 339 lidí se letos na Vysočině nakazilo lymeskou boreliózou, téměř o polovinu víc než loni

22. srpen 2024 15:46

V Kraji Vysočina stoupl počet lidí nakažených lymeskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Lymeskou boreliózou už se letos v regionu nakazilo 339 lidí. To je o necelou stovku víc, než loni za stejnou dobu. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu.

A meziročně přibylo i lidí nakažených klíšťovou encefalitidou. Ta přitom v krajním případě může mít i fatální následky. Očkovat se přitom podle hygieniků lidi můžou i teď.

Onemocnění, která klíšťata přenášejí, jsou podle hygieniků nebezpečná hlavně pro starší lidi. Uvědomuje si to taky paní Jana z Větrného Jeníkova, která přemýšlí o prevenci: „Uvažuji o tom, že bych se nechala očkovat, protože už je mi přes padesát let, už mi bude pomalu padesát dva a už je to hodně rizikové tady u starších lidí.“

A právě lidé nad padesát let mají očkování proti klíšťové encefalitidě dostupnější. „Nad padesát let je plně hrazeno ze zdravotního pojištění, ale ostatním věkovým skupinám zdravotní pojišťovny na očkování přispívají. Nejlépe je aplikovat první dávku v podzimních měsících, druhá dávka se podává nejčastěji až do tří měsíců a ochranná imunita nastupuje po 14 dnech od druhé dávky,“ připomíná rada podpory zdraví a zdravotní politiky Kraje Vysočina Jana Böhmová.

Inkubační doba klíšťové encefalitidy může být až 28 dní, pak  se projeví ve dvou fázích.

„Nejdřív přijdou příznaky podobné chřipce - zvýšená teplota, únava, slabost, bolesti kloubů a svalů. S krátkým odstupem potom přichází i druhá fáze, kdy už je potom zasažena centrální nervová soustava se silnou bolestí hlavy, tuhnutím šíje, vysokými horečkami, může způsobovat i epilepsii nebo meningitidu v krajních případech hrozí smrt,“ varuje Böhmová.

V kraji Vysočina byla loni podle dat Krajské hygienické stanice proočkovanost proti klíšťové encefalitidě asi 38 %, celorepublikové hodnoty pak dosahují o dvě procenta výš.

Spustit audio