Úspěch v podobě krásných květů závisí u venkovního ibišku především na kvalitě půdy

24. červenec 2014
Dobré odpoledne

Ibišek je jistě oblíbenou rostlinou u mnoha nejen zahradníků, určité odrůdy rostou i doma. „Domácí ibišek, ibišek čínský, abychom neměli jen zelené listy, vyžaduje hodně světlé místo, ale ne sluneční úpal. To bychom možná neměli ani ty listy,“ říká na úvod zahradnice Mirka Paclová.

Venku lze velmi úspěšně pěstovat ibišek také. Především jde o ibišek syrský a bahenní. „Důležitá je zemina, ibišek nemá rád jílovitou zeminu. Ideální je použít substrát nebo kompost,“ upozorňuje zahradnice s tím, že ibišek nemá rád ani rašelinu. „Nemáme-li kompost vlastní, můžeme si ho koupit, nebo alespoň směs s kompostem. Pokud máme na zahradě jílovitou půdu, vyhloubíme jámu, na dno dáme písek a rostlinu vsadíme do kompostu,“ dodává.

Venku rostoucí ibišek syrský potřebuje světlo, ale ne přímé slunce. „Ideální je jihozápadní nebo jihovýchodní stanoviště.“ Pokud by ibišek skutečně rostl na jižní straně a byl vždy v poledne na přímém slunci, Mirka Paclová doporučuje přistínit nějakou větší rostlinou.

Ibišek zaléváme přes den, ke kořenům. „Je možné i rosit, ale ne na přímém slunci,“ vysvětluje dále zahradnice. Ibišek bezpečně přežije i zimu. „Musíme ho ale na nízké teploty řádně připravit. To znamená zahrnout mulčem, chvojím, zabalit do agrotextilie a v žádném případě nestříhat,“ uzavírá Mirka Paclová.

Spustit audio