Úředníci jihlavského magistrátu likvidují černé skládky. V centru města několikrát za měsíc

15. únor 2019 07:00

Namísto úředních dokumentů se lidé z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu pravidelně probírají odpadky v ulicích.

Nevyráží v oblecích, ale barevných vestách a s pracovními rukavicemi, a rozebírají obsah pohozených pytlů. Snaží se tak likvidovat černé skládky, které lidé zakládají přímo v historickém centru města. Každý rok se jich v Jihlavě objeví několik stovek.

„Tam jsou krabice od pizzy, velké krabice zřejmě od nákupu nebo od zeleniny,“ řekla na začátku vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

Černé skládky se podle ní objevují v centru Jihlavy na spoustě míst. S reportérem Dušanem Vrbeckým jsme se dostali do ulice Židovská. „Probereme se tím a zkusíme dopátrat, jestli tam nebudou třeba pohlednice nebo doklady, kterými by šlo zjistit toho pachatele.“

Nápisy v azbuce

Úředníci našli lísteček, byl to seznam na nákup, ovšem psaný v azbuce. „Museli bychom kontaktovat majitele domu, zda tu nebydlí nějací lidé z Ruska nebo Ukrajiny.“

Po chvilce našli na lístečku jméno i adresu. „Oslovíme toho konkrétního člověka. Vysvětlíme mu, že tímto způsobem nelze likvidovat odpad,“ dodal Jan Machančík, pracovník odpadového hospodářství magistrátu.

Za přestupek hrozí pokuta, ovšem, jak uvedla Katarína Ruschková, důležitější je, aby si pachatelé uvědomili, že takto odpadky ukládat nelze.

autoři: Dušan Vrbecký , mik

Související