Úprava potoka, retenčních nádrží, kanalizace. Humpolec se chce bránit dalším záplavám

10. září 2019 06:00

Část Humpolce byla na samém konci srpna po prudkém dešti vyplavena. V některých místech to nebylo poprvé a radnice chystá opatření.

Pomoci má nová kanalizační vpusť na sídlišti Rybníček, vyčištění Pstružného potoka a také jednání se zemědělci, kteří obdělávají pole v blízkém okolí města.

Výtahová šachta, sklepy

„Zkušenost pro nás byla poměrně tristní, bylo to asi po osmé, kdy přišla záplava suterénních prostor, kde máme dílnu, kotelnu pro celý objekt,“ popisuje humpolecký podnikatel Petr Machek škody, které velká voda napáchala v jeho obchodě.

Každý déšť si proto pečlivě hlídá. „Ještě nikdy se nám nestalo, aby byla zaplavená výtahová šachta a museli jsme na pomoc volat hasiče. Jsem si vědom toho, že záplava byla naprosto mimořádná. Já jsem trošku ulítlý, takže měřím srážkoměrem, mám přesný přehled o tom, kolik spadne, a když jsou na radaru srážky, tak už dneska trneme.“

Mimořádný déšť

Petr Machek navíc nebyl zdaleka jediný, kdo musel v Humpolci odčerpávat poslední srpnový čtvrtek vodu. Podle Květuše Kučírkové, ředitelky společnosti Vodak, která se stará o humpoleckou kanalizaci, byl déšť tak silný, že záplavě nešlo zabránit. 

„Kanalizace byla plánovaná v nějakých letech s nějakým výhledem, a s tím, že čistírna odpadních vod je od dálnice směrem na druhou stranu. Začala výstavba u dálnice – hodně developerských firem, všechno je dneska vybetonované, velké střechy, nic se nezasakuje a ta voda se musí dostat z toho kopce dolů, na to ty kanalizace nikdy nebyly stavěné.“

Potok

Společnost Vodak proto podle Kučírkové spolu s vedením města už plánuje opatření. To potvrzuje i starosta Karel Kratochvíl (ODS): „Je to rozdělené na opatření krátkodobá a opatření dlouhodobého charakteru. K těm krátkodobým - je nutno co nejdříve vyčistit a opravit koryto potoka Pstružný, to je vlastně odtok dešťové kanalizace. Potok není ve vlastnictví města ale ve vlastnictví povodí Vltavy, tam je potřeba o tom jednat.“

Kanály

Na samotné sídliště Na Rybníčku chce město v následujících týdnech přidat další kanálovou vpusť, která by případnému přílivu vodu měla odlehčit. A v plánu je i úprava retenčních nádrží v okolí. U několika z nich totiž hlína z polí ucpala odtoky.

Humpolec, záplava

„To je jedno z těch dlouhodobých opatření. Aby ta pole nebyla jenom s ornicí na vrchu, aby byla zelená nějak, kdy už by do poldru tekla pouze voda, což je jeho primární účel.“

Prodloužit zádržnou hráz

„Určitě by bylo dobré prodloužit poldr, co je v nové zástavbě, ale musel by vést hodně daleko. Je to nákladné a samozřejmě na pozemcích soukromých vlastníků,“ doplňuje další možné opatření Květuše Kučírková.

I kvůli nejistému jednání s vlastníky je ale prioritou vyčištění retenčních nádrží tak, aby zadržely co nejvíc vody, mířící do středu města. 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio