Unikátní muzeum v Hosticích vás zavede do pravěku počítačové techniky

11. červen 2014
Česko – země neznámá

Osmibitové počítače, do kterých se programy nahrávaly z kazet, paměti z cívek namotávaných na feritová jádra či kuličkové počítadlo, ale také ukázky slepých uliček počítačové techniky – to vše nabízí expozice Technodromu, pozoruhodného muzea staré výpočetní techniky v Hosticích na Šumpersku.

Na počátku potřeby počítat složitější úlohy byly kuličková a podobná počítadla. Teprve později se objevily mechanické počítací stroje. I taková jednoduchá kalkulačka se nejprve poháněla otočením klikou, kdy tento pohyb uvedl v činnost složitou mechanickou soustavu, která uměla ukázat na kotoučích s čísly správný výsledek.

Počátky domácích počítačů sahají do osmdesátých let minulého století, kdy se výpočetní technika přestěhovala z obrovských sálů do krabic přibližně velikosti menší televize. V té době se tato zařízení přestala používat jen pro složité technické procesy, ale začala se využívat i k zábavě či jako domácí pomocník.

Přibližně ve stejné době se první počítače začaly objevovat i u nás. Kromě výrobků v té době proslulých firem se i československé firmy začaly pouštět do výroby vlastních počítačových platforem. Dnes už některé výrobky firem jako Aritma Praha, Tesla Blatná, ZVT Žilina, Metra Blansko, Štátny Majetok Závadka, DAK Slušovice, Didaktik Skalica, Státní statek Klíčany či Kancelářské stroje n. p. působí úsměvně. Ve své době to ale byly jediné počítače, které byly v našich zemích dostupné.

Tady se dá hrát na nejstarších PC staré hry

V muzeu si můžete zahrát staré počítačové hry

S rozvojem počítačů se začala objevovat i média do té doby neznámá – od cívek navinutých na feritová jádra, přes děrné štítky a pásky, páskové a kazetové paměti až po první optická média v podobě CD.

Zajímavé je sledovat i slepé uličky vývoje, kdy se například vyráběl optický disk velikosti klasické LP desky, který sloužil k záznamu videa. U nás se prakticky nepoužíval, na západ od našich hranic se na něm prodávaly třeba záznamy koncertů známých kapel.

Expozici najdeme v někdejším Kulturním domě

Kdo by nechtěl muzeem jen tak procházet, může si vyzkoušet, jaké to bylo se starými počítači pracovat. K dispozici je multiplatformová herna, kde je možné otestovat, co jste zapomněli z dávných znalostí programování třeba v jazyce Basic či Pascal. Pro ty, kteří se tak daleko nedostali, je zde k dispozici nepřeberné množství starých her, které stačí nahrát z kazety či diskety do vnitřní paměti počítače a můžete prožít hodiny v prehistorii herního průmyslu.

autor: kbz
Spustit audio