Unikátní laboratoř plná CO2 roste v Bystřici nad Pernštejnem

8. říjen 2012
Zprávy z

V místní části Domanínek začínají vědci z Akademie věd ČR zkoumat působení zvýšeného množství oxidu uhličitého na obilí. Do prvního speciálního skleníku nasejí v tomto týdnu ozimou pšenici a budou k ní vhánět dvojnásobnou dávku plynu než je v atmosféře.

"V atmosféře země dochází k neustálému nárůstu oxidu uhličitého, což je způsobeno zejména spalováním fosilních paliv. I v současné době je ten trend poměrně nepříznivý a některé modely ukazují, že za sto let dojde dokonce k navýšení koncentrace na dvojnásobek. A nás zajímá, jak na tuto změnu budou reagovat rostliny," vysvětluje vědec Otmar Urban. Na Domanínku vyroste během příštího roku dalších 24 speciálních skleníků, výsledky pokusů budou vědci sledovat v řídící buňce. Ta se v těchto dnech postupně zaplňuje speciálními přístroji. Samotný skleník je šestiúhelníkového tvaru. Je pokrytý speciálními lamelami. "Lamely mají zajistit jednak ventilaci a jednak také propouštění srážek. Protože zde budeme studovat variantu suchou a se srážkami," vysvětluje badatel Karel Klem.

Pohled z pokusného skleníku

Vědci z Akademie věd už mají zkušenosti z experimentálního pokusu, který provádějí desátým rokem nedaleko beskydské osady Bílý Kříž. Tam sledují změny, které se odehrávají v lesních ekosystémech. V gigantických kopulích pěstují Smrky ztepilé, k nimž také vhánějí zvýšenou koncetraci kysličníku uhličitého. Zatím zjistili, že stromy rostou rychleji, ale častěji se lámou a jsou méně odolné před dřevokazným hmyzem.

Spustit audio