Umělá inteligence vám práci nevezme, s její pomocí ji ale uděláte mnohem lépe, myslí si její uživatelé Jan a Jindřich Šaršonovi

25. leden 2024

Počítače se za posledních dvacet let zrychlily sto tisíckrát. Díky tomu na nich můžeme dělat úplně jiné věci, než před pár lety. To pomohlo i rozvoji umělé inteligence.

Jan a Jindřich Šaršonovi jsou aktivními uživateli a propagátory umělé inteligence

„My umělou inteligenci používáme na programování, takže je to náš takový programátorský kolega. Používáme párové programování, kdy vlastně dva lidi programují spolu a teďka můžeme celkem dobře použít i tu umělou inteligenci a radit se s ní. Ale je to veliká pomoc,“ říkají Jan a Jindřich Šaršonovi, kteří umělou inteligenci v profesním i osobním životě využívají denně a taky o ní přednášejí.

Umělá inteligence ovlivní kreativitu i produktivitu lidí

„Můžu říct zkušenost mojí manželky, která je učitelkou francouzštiny a ona dělá výuku jeden na jednoho. A díky umělé inteligenci si připravuje lekce na míru,“ popisují. „Má tam třeba studenta, který dělá zahraniční obchod do Afriky a prodává zemědělské stroje. A ona mu připravila text na tu hodinu francouzštiny, kde vlastně vytvořila text o fiktivním veletrhu, který se koná v Africe, prodávají se tam zemědělské stroje. To samozřejmě neznamená, že by on a tu přípravu na francouzštinu zvládla rychleji, ale dokáže udělat daleko kvalitněji,“ vysvětlují. „To neznamená, že nám vezme práci, ale my tu práci dokážeme udělat daleko lépe,“ myslí si.

Umělou inteligenci je možné i zneužít. Je potřeba se na to připravit a mít se na pozoru. Zajímá vás umělá inteligence? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio