Úložiště na Třebíčsku? Nechceme, řekli lidé na besedě

26. září 2018 16:00

Třebíč se stala dalším místem, kde se diskutovalo o možném umístění úložiště jaderného odpadu. Od lidí z dotčených obcí zazníval jasný názor – nechceme.

Na Třebíčsku se jedná o dvě místa – Horku a Na Skalním.

„Zajímá nás to. Nejsme sice v té lokalitě, kde to je nejhorší, ale zajímá nás to a trošku máme obavy. My jsme z obce Dešov. Já jsem z Boňova, což je přímo zainteresovaná obec. Chtěl bych jenom říct to, že lidi by si měli uvědomit, že co považují za domov, což pro mě je ten Boňov, tak s tím se nedokážeme smířit, že bychom o to měli přijít,“ řekli ještě před začátkem účastníci besedy.

Na debatu přijeli do Třebíče nejen obyvatelé z obcí, kterých se možné vybudování úložiště bezprostředně týká, ale z nejrůznějších částí regionu. K žádné ostré výměně názorů ale nakonec nedošlo. Organizátorům chyběli hlavní oponenti, říká Petr Andrýsek z pořádajícího spolku SOS Na Skalním, který kandiduje i v komunálních volbách v Lipníku.

„Protože původně byli pozváni jak zástupci jaderného průmyslu, tak pan ředitel Slovák ze SÚRAa a v té chvíli by to určitě konfrontační bylo víc, než jak to proběhlo.“

Úložiště bude, i přes protesty. Zatím se ale neví, kde

Kdo naopak nechyběl, byla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Ona sama nutnost vybudování úložiště nezpochybňuje, otázka jeho konečné podoby je ale prý otevřená.

„Úložiště, a já jsem to zdůraznila, nakonec potřebovat budeme. Jde o to, v jakém bude rozsahu, jestli do něj budeme ukládat to jaderné palivo bez přepracování, to znamená v té podobě, v jaké opustilo jaderný reaktor ve speciálních kontejnerech, nebo jestli budeme ukládat zbytky po jeho přepracování.“

Drábová obavy obyvatel chápe, ale na druhou stranu protestům příliš velké šance nedává. „Je ovšem naivní si myslet, že je něco nebo někdo od toho úložiště ochrání, že se tady ta vhodná všechny parametry splňující lokalita najde.“

Konečné rozhodnutí má padnout do roku 2025, ještě letos se má ale výběr z dnešních devíti lokalit zúžit na čtyři. Které to budou, zatím nikdo neví.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio